10.06.2019
3 Dakikalık Okuma Süresi
Joint Venture (Ortak Girişim) nedir?
Yasemin Aktuna
Avukat
Ortak Girişim; potansiyelinizi başka firmalarla birleştirerek ekonomik atılımlar yapmanız şeklinde özetlenebilir. Özellikle yabancı piyasalara açılmak isteyenler için Ortak Girişim hızlı ve etkin bir yol olarak gözükmektedir. Peki, Ortak Girişim nasıl kurulur?
Günümüz dünyasında gerekli cesareti gösterip işini kuran insanlardan birisiniz. İş kurduktan sonra geliştirmek, devamlılığını sağlamak, yeniliklere açık olmak, karlılık, rekabete uyum sağlamak gibi pek çok faktörün göz önünde bulundurmanız kaçınılmazdır. Bazen firmanız için yeni bir alan, yeni bir pazar, yeni bir ürün büyük sıçramalara neden olabilir.
Hızla değişen bir dünyanın içindeyiz. Her gün farklı ürünler farklı coğrafyalarda bir anda popüler hale gelebiliyor. Bu hızı her zaman tek başına yakalamamız zor olabileceği gibi çok avantajlı da olmayabilir. Pazara ilişkin bilgilerimiz yeterli değildir, finansman konusunda sıkıntımız vardır, teknik konularda yardıma ihtiyacımız vardır, bizden daha büyük rakiplerimiz ile aynı pazarda olmaktan çekiniyoruzdur… vb. Bu durumda bizimle beraber hareket edecek başka firmalara ihtiyaç duyabiliriz.
İşte Ortak Girişim’in önemi burada ortaya çıkar.
Ortak Girişim nedir? Ortak girişime ihtiyacım var mı?
Ortak Girişim; potansiyelinizi başka firmalarla birleştirerek ekonomik atılımlar yapmanız şeklinde özetlenebilir. Özellikle yabancı piyasalara açılmak isteyenler için Ortak Girişim hızlı ve etkin bir yol olarak gözükmektedir. Aşağıda sıralananlardan bazıları sizin de kafanıza takılıyorsa iş planlarınıza Ortak Girişim’i eklemek faydalı olabilir. - Yeni bir pazara girmek istiyorsunuz - Teknik desteğe ihtiyacınız var - Yerel firmaların hukuki/ticari avantajlarını ve/veya deneyimlerini edinmek istiyorsunuz - Kaynağı veya riski paylaşmak istiyorsunuz
Ortak girişim yapısı
Öncelikle şunu belirtmeli ki ortaklığa gireceğiniz firma ile hukuken de finansal olarak da birbirinizden tamamen bağımsız olmaya devam edersiniz. Bambaşka üçüncü bir firma kurabilirsiniz ve bu yeni firmayı kurarken imzalayacağınız sözleşme hayati öneme sahiptir. Kanaatimce her sözleşmede olduğu gibi bu sözleşmede de çok net olmak gereklidir. Herkesin katacağı değerler açıkça belirtilmelidir. Ortağınızla aynı hedefte olmanız, rotanızın ortak olması, birbirinizden beklentilerinizin kesinleşmiş olması muhtemel pek çok sorunu daha ortaya çıkmadan bertaraf eder ve ortaklığın başarılı olmasını sağlar.
Ortak girişim şirket tipi nedir?
En önemli hususlardan biri ortaklardan her birinin müştereken ve müteselsilen yani birlikte sorumlu olmasıdır. Yapılacak işin/projenin tümünden birlikte sorumlu olursunuz. Ortak Girişim, Türk Ticaret Kanunu’nda ayrı bir şirket tipi olarak ele alınmamıştır. Türk Mevzuatı’nda farklı kanunlarda karşımıza çıkabilmektedir. Borçlar Kanunu’nda Adi Ortaklık, Kamu İhale Kanunu’nda Ortak Girişim, Vergi Kanunlarında İş Ortaklığı başlıkları altında benzer yapılar görebiliriz. Bu nedenledir ki Ortak Girişim Sözleşmesi hazırlanırken haklar ve yükümlülükler konuları detaylı bir şekilde metne işlenmelidir. Yani Ortak Girişim’i dışarıya karşı korumak gerektiği gibi ortaklar arasında da anlaşmazlığı önleyici hükümlere yer verilmesi gereklidir. Ortaklığa konan aktifler, uzmanlık alanları, know-how gibi konular detaylandırılmalıdır.
Ortak girişim ve konsorsiyum arasındaki fark nedir?
Ortak Girişim’in Konsorsiyum ile karıştırılmaması mühimdir. Konsorsiyum’da her ortak kendi yükümlülüğünü yerine getirecektir ve o kısımdan sorumludur. Ortak Girişim’de ise yukarıda açıkladığımız gibi müteselsil sorumluluk esastır. Yani siz 3. kişilere karşı ben kendi kısmımı yaptım diyerek sorumluluktan kurtulamazsınız. İşin tamamından sorumlusunuzdur. Ve yine bu nedenle Ortak Girişim Sözleşmesi’nde sorumlulukları iyi belirlemek, işi gerçekleştirmeyen ortağa başvurabilmek için hayati önem taşımaktadır.
Başka hukuki ilişkilerde olduğu gibi Ortak Girişim Sözleşmesi öncesinde de bir Gizlilik Sözleşmesi (NDA: Non-Disclosure Agreement) ve akabinde Ön Protokol (Term Sheet) imzalamak ortaklık açısından mühimdir.
Venture kelime anlamı olarak cesaret etmek anlamına gelmektedir. Ticaret hayatı cesaret olmadan ya hiç başlamaz ya da kısıtlı kalır. Birlikte hareket etmek çoğunlukla bize avantaj sağlar yeter ki yola çıktığımızda hedefimizin bir olduğunu bilelim ve birlikteliğin şartlarını iyi belirleyelim. Paulo Coelho’nun dediği gibi “Tekne limanda güvendedir. Ama teknenin amacı bu değildir.”
İyi seyahatlar diliyorum!
Hukuk yazılarımızı kaçırmamak için Paraşüt Blog Bülteni'ne abone olabilirsiniz:
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar