07.03.2018

İzzet Zakuto'dan Scorp'un Hikayesini Dinledik

busra cildas

Büşra Çildaş

İçerik Uzmanı

Türkiye'nin başarılı genç girişimcilerinden biri olan İzzet Zakuto ile girişimcilik ve Scorp'un başarı hikayesi üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Scorp

 

Kısaca kendinizden ve Scorp’tan bahseder misiniz? Scorp nedir?

1991 yılında doğdum. Şu an Koç Üniversitesi’nde Medya ve Görsel Sanatlar bölümünde okuyorum.

En kısa şekilde tanımlayacak olursam Scorp online mecralarda insanların dilediği konularda 15 saniyelik videolar ile kendilerini ifade etmesini sağlayan bir sosyal medya platformudur.

 

Scorp’u kurmadan önce ne yapıyordunuz? Scorp fikri nasıl ortaya çıktı?

Scorp öncesinde de fazlasıyla girişim deneyimim oldu. Parti ve çeşitli etkinlikler gibi insan ilişkilerini kuvvetlendiren birçok organizasyon düzenledim. Ayrıca aktif bir üniversite hayatım oldu. Üniversitenin Medya Kulübü'nü kuran ekipteyim.

Scorp fikri ise benim gibi girişimci ruhlu ortağım, Sercan Işık ile ne yapsak diye detaylı düşünürken ortaya çıktı. Başlangıçta Taksim’de makarna ve salata servisi yapan bir kafe açmakla başlayan fikirlerimiz zamanla İnternet’e ve Scorp’a bağlandı.

Türkiye’ye has ve asla modası geçmeyen İnternet sözlükleri konusunda düşünmeye başladık. Ekşi Sözlük yıllardır Alexa’da 8. sırada ve asla oradan düşmüyor. Bunun yanı sıra SnapChat ile başlayan bir mikro video furyası söz konusu, insanlar artık okumaktansa mikro videolar ile içerik tüketmeyi sever hale geldiler.

Türkiye’de alışılmış sözlük formuyla mikro video yapısını birleştireceğimiz projeler üzerinde düşünmeye başladıkça da ortaya Scorp çıktı.

 

Scorp’un kuruluş sürecinden bahseder misiniz?

Fikir ortaya çıktıktan sonra yazılımcılarımız ve ortaklarımız olan Övünç Dalkıran ve Kaan Uğurlu ile iletişime geçtik. Daha sonra kapısız bir evde biraz yoksunluk dolu bir dönem başladı.

Scorp'un yazılımsal tarafı tamamlanırken biz de topluluk oluşturduk. Bu taraf için de üniversite pazarlaması yöntemini benimseyerek ilerledik. Bizimle birlikte yola çıkan birçok üniversiteli arkadaşımız ile beraber Scorp’un içeriğini oluşturduk.

 

Scorp’u kurduktan sonra neler yaşadınız?

Çok uzun bir süreç aslında. İnişli çıkışlı bir dönemdi. Her start-up gibi biz de fazlasıyla sancılı dönemlerden geçtik. Ancak şimdi geriye dönüp baktığımızda bütün sancılarımızı doğum sancısı olarak nitelendiriyoruz. Özetle; imkansızlık ve var olmayan imkansızlıkları imkana dönüştürebilmek konusunda fazlasıyla ustalaştık.

 

Scorp nasıl başarıya ulaştı? Başarınızın sırrından bahsedebilir misiniz?

Doğru insanlar ile doğru zamanda iletişime geçebilmek bizi hep bir adım öteye götürdü. Ancak samimiyet ve çağın ihtiyaçlarına cevap vermemizin de bu başarıda payı çok büyük.

 

Scorp’un geleceğe yönelik hedefleri neler?

Yola çıkış hedefimiz her zaman geçerli : Tüm dünyanın "en samimi sosyal medyası’’ olmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Olabildiğince fazla ülkede yer almak ve kullanıcı sayımızı sürekli yükseltmek istiyoruz. Scorp şu anda Güney Amerika başta olmak üzere, Avrupa ülkeleri ve Amerika’da kullanılıyor.

 

Sizce sosyal medyayı aktif kullanmanın girişimcilere sağladığı avantajlar ve dezavantajlar neler?

Çok fazla insana ulaşabilmek sosyal medyanın en büyük avantajı. En büyük dezavantajı ise çok hızlı değişen bir alan olması.

 

Sizce başarılı bir girişimci nasıl olunur?

Başarılı bir girişimci; başarısız olmaktan korkmayan ve yolun gerektirdiklerine göre şekil değiştirebilen kişidir.

Yeni eklenen röportajlarımızı ve içeriklerimizi kaçırmamak için Paraşüt Blog'a abone olabilirsiniz:

 

İlginizi Çekebilecek Yazılarımız

Fırat Demirel ile Türkiye'de Girişimcilik Üzerine Konuştuk

Girişimci Günlüğü: Hangi Şirket Türü Benim için Daha Uygun?

Emek Kırbıyık'tan dugun.com'un hikayesi

Henüz Paraşüt abonesi değilseniz, aşağıdaki butona tıklayarak 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

anasayfa tebligkampanya

Yılın en avantajlı kampanyasını uzattık!

+ 2 ay ve 600 e-kontör hediyesiyle e-faturaya geçiş avantajını kaçırmayın!

En Çok Okunanlar