07.03.2018
2 Dakikalık Okuma Süresi
İzzet Zakuto'dan Scorp'un Hikayesini Dinledik
Büşra Çildaş
İçerik Uzmanı
Türkiye'nin başarılı genç girişimcilerinden biri olan İzzet Zakuto ile girişimcilik ve Scorp'un başarı hikayesi üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Kısaca kendinizden ve Scorp’tan bahseder misiniz? Scorp nedir?
1991 yılında doğdum. Şu an Koç Üniversitesi’nde Medya ve Görsel Sanatlar bölümünde okuyorum.
En kısa şekilde tanımlayacak olursam Scorp online mecralarda insanların dilediği konularda 15 saniyelik videolar ile kendilerini ifade etmesini sağlayan bir sosyal medya platformudur.
Scorp’u kurmadan önce ne yapıyordunuz? Scorp fikri nasıl ortaya çıktı?
Scorp öncesinde de fazlasıyla girişim deneyimim oldu. Parti ve çeşitli etkinlikler gibi insan ilişkilerini kuvvetlendiren birçok organizasyon düzenledim. Ayrıca aktif bir üniversite hayatım oldu. Üniversitenin Medya Kulübü'nü kuran ekipteyim.
Scorp fikri ise benim gibi girişimci ruhlu ortağım, Sercan Işık ile ne yapsak diye detaylı düşünürken ortaya çıktı. Başlangıçta Taksim’de makarna ve salata servisi yapan bir kafe açmakla başlayan fikirlerimiz zamanla İnternet’e ve Scorp’a bağlandı.
Türkiye’ye has ve asla modası geçmeyen İnternet sözlükleri konusunda düşünmeye başladık. Ekşi Sözlük yıllardır Alexa’da 8. sırada ve asla oradan düşmüyor. Bunun yanı sıra SnapChat ile başlayan bir mikro video furyası söz konusu, insanlar artık okumaktansa mikro videolar ile içerik tüketmeyi sever hale geldiler.
Türkiye’de alışılmış sözlük formuyla mikro video yapısını birleştireceğimiz projeler üzerinde düşünmeye başladıkça da ortaya Scorp çıktı.
Scorp’un kuruluş sürecinden bahseder misiniz?
Fikir ortaya çıktıktan sonra yazılımcılarımız ve ortaklarımız olan Övünç Dalkıran ve Kaan Uğurlu ile iletişime geçtik. Daha sonra kapısız bir evde biraz yoksunluk dolu bir dönem başladı.
Scorp'un yazılımsal tarafı tamamlanırken biz de topluluk oluşturduk. Bu taraf için de üniversite pazarlaması yöntemini benimseyerek ilerledik. Bizimle birlikte yola çıkan birçok üniversiteli arkadaşımız ile beraber Scorp’un içeriğini oluşturduk.
Scorp’u kurduktan sonra neler yaşadınız?
Çok uzun bir süreç aslında. İnişli çıkışlı bir dönemdi. Her start-up gibi biz de fazlasıyla sancılı dönemlerden geçtik. Ancak şimdi geriye dönüp baktığımızda bütün sancılarımızı doğum sancısı olarak nitelendiriyoruz. Özetle; imkansızlık ve var olmayan imkansızlıkları imkana dönüştürebilmek konusunda fazlasıyla ustalaştık.
Scorp nasıl başarıya ulaştı? Başarınızın sırrından bahsedebilir misiniz?
Doğru insanlar ile doğru zamanda iletişime geçebilmek bizi hep bir adım öteye götürdü. Ancak samimiyet ve çağın ihtiyaçlarına cevap vermemizin de bu başarıda payı çok büyük.
Scorp’un geleceğe yönelik hedefleri neler?
Yola çıkış hedefimiz her zaman geçerli : Tüm dünyanın "en samimi sosyal medyası’’ olmak için var gücümüzle çalışıyoruz.
Olabildiğince fazla ülkede yer almak ve kullanıcı sayımızı sürekli yükseltmek istiyoruz. Scorp şu anda Güney Amerika başta olmak üzere, Avrupa ülkeleri ve Amerika’da kullanılıyor.
Sizce sosyal medyayı aktif kullanmanın girişimcilere sağladığı avantajlar ve dezavantajlar neler?
Çok fazla insana ulaşabilmek sosyal medyanın en büyük avantajı. En büyük dezavantajı ise çok hızlı değişen bir alan olması.
Sizce başarılı bir girişimci nasıl olunur?
Başarılı bir girişimci; başarısız olmaktan korkmayan ve yolun gerektirdiklerine göre şekil değiştirebilen kişidir.
Yeni eklenen röportajlarımızı ve içeriklerimizi kaçırmamak için Paraşüt Blog'a abone olabilirsiniz:
İlginizi Çekebilecek Yazılarımız
Fırat Demirel ile Türkiye'de Girişimcilik Üzerine Konuştuk
Girişimci Günlüğü: Hangi Şirket Türü Benim için Daha Uygun?
Emek Kırbıyık'tan dugun.com'un hikayesi
Henüz Paraşüt abonesi değilseniz, aşağıdaki butona tıklayarak 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!
Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar