28.03.2023
4 Dakikalık Okuma Süresi
İşletme gideri gösterirken nelere dikkat etmeniz gerekir?
Yusuf Şahin
SMMM
Bu yazımızda şirketlerde hangi harcamaların “mali açıdan” gider kabul edilip edilemeyeceğini inceliyor; bir harcamanın gider sayılabilmesi için belirlenen kıstasların neler olduğunu ve bunları sağlamak için ne yapılması gerektiğini cevaplıyoruz.
Şirketlerde bazı harcamaların “mali açıdan” gider kabul edilirken, bazıları ise edilmemektedir. Burada mali açıdan kastımız, kurumlar vergisi hesabında gider olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğidir.
Vergi Kanununa göre bir harcamanın gider sayılabilmesi için, giderin çeşidinden ziyade "Faaliyetle ilgili mi? Hasılatın artışı için gerekli mi?" kıstası daha önemlidir. Olası bir vergi incelemesinde denetmen, giderleri detaylı inceleyerek faaliyet ile ilgili olmadığını düşündüklerini KKEG (kanunen kabul edilmeyen giderler) olarak değerlendirebilir ve duruma göre %20 kurumlar vergisi, KDV ya da gelir vergisi isteyebilir.
İşletme gideri nedir?
İşletme giderleri, iş yerlerinin çalışmalarında kullanacağı hizmet ve ürün kalemlerinin maliyetini oluşturan giderlerdir. İşletme gideri göstermeye başlamadan önce dikkat edilmesi gereken ise nelerin işletme gideri olarak gösterilip gösterilemeyeceğini bilmektir. Yürürlükteki vergi yasalarına göre bir harcamanın şirket gideri olarak gösterilebilmesi için ilgili işletmenin kârı ya da faaliyetleri ile ilişkisi olması gerekir.
Şirket giderleri nelerdir?
İster limited ister şahıs şirketi olsun, her işletmenin yıllık ve aylık masrafları vardır. Bunlardan kişi gider olarak gösterilirken kimi de kanunen gider olarak kabul edilmemektedir. Gider olarak kabul edilen harcamalar şöyledir:
Yemek giderleri: Şirketin faaliyeti için yapılmışsa. Şirket toplantısı, müşteri ağırlama vb kalemler dahildir. Şirketin faaliyeti ile orantılı olması beklenir.
Çalışana ödenen yemek bedelleri de gider olarak kabul edilir. Şirketler bu giderleri nakit, yemek kartı vb. çözümlerle muhasebeleştirebilir.
Seyahat harcamaları: Uçak, otobüs, deniz otobüsü, tren, otel, otopark vb harcamalar dahildir. Şirket faaliyetleri kapsamında yapılan şirket toplantısı, müşteri görüşmesi, müşteriyi toplantıya götürme vb. aktiviteler için geçerlidir. Şirketin faaliyeti ile orantılı olması beklenir.
Taşıt giderleri: Yakıt, sigorta, kira, tamir vb giderler dahildir. İşle ilgili olması, işletmeye dahil olması, işletmenin aktifinde bulunmamakla birlikte, kiralama yoluyla edinilmesi gerekir. Bu giderlerin tamamı değil, bir kısmını vergiden indirebiliyoruz; bir kısmını ise kanunen kabul edilmeyen gider (KKEG) kaydedip vergiden düşemiyoruz. Günümüzde firmaların taşıt giderlerini yönetmek amacıyla birçok çözüm bulunuyor. Bunlar arasında taşıt tanıma sistemleri en popüler olandır. Tek tek fiş toplamak yerine ayda iki fatura ile operasyonel kolaylık sağlayabilirsiniz.
Araç kira gideri 2023: 17.000 TL’ye (aylık) kadar olan kira tutarı vergiden düşülebiliyor, 17.000 TL’den daha fazlası ise KKEG olarak dikkate alınmalı.
Araç alım maliyeti 2023:Araç alımında KDV ve ÖTV direkt gider yazılacak ise 440.000 TL’ye kadar olan kısmı vergiden düşülebiliyor, 440.000 TL’den daha fazlası ise KKEG olarak dikkate alınmalı.
KDV ve ÖTV harici tutar üzerinden amortisman hesaplanacak ise amortisman hesaplanacak tutarın (2023 yılı için) 500.000 TL’ye kadar olan kısmı vergiden düşülebiliyor, 500.000 TL’den daha fazlası ise KKEG olarak dikkate alınmalı.
ÖTV ve KDV maliyete alınacak ve bu tutar üzerinden amortisman hesaplanacak ise (2023 yılı için) 950.000 TL’ye kadar olan kısmı vergiden düşülebiliyor, 950.000 TL’den daha fazlası ise KKEG olarak dikkate alınmalı.
İletişim giderleri: Telefon, internet, ADSL vb giderlerdir. İşle ilgili olması, işletmeye dahil olması, işletmenin aktifinde bulunmamakla birlikte, kiralama yoluyla edinilmesi gerekir.
Giyim harcaması: Demirbaş olarak verilen baret, kask, iş tulumu, iş önlüğü, çizme gibi eşyalar, tek tip giysiler vb.
Gider gösterirken sık yapılan hatalar
Gider gösterirken en sık yapılan hata gider olarak kabul edilmeyen belgelerin gider olarak kaydedilmesidir. Bu belgeler:
Yemek giderleri: Arkadaş, aile yemekleri, işle ilgili olmayan market harcamaları.
Seyahat harcamaları: Tatil harcamaları, aileden ya da arkadaşların seyahat harcamaları, eş ile çıkılan iş seyahati dolayısıyla yapılan harcamaların eşe isabet eden kısmı.
Taşıt giderleri: Çalışana ait araç yakıt, tamir giderleri, şirketin gelirini arttırıcı fonksiyonu olmayan diğer giderler.
İletişim giderleri: Çalışana ait hatlar için ödenen faturalar, şirketin gelirini arttırıcı fonksiyonu olmayan diğer giderler.
Giyim harcaması: Gömlek, kravat, saat, kemer, fular, ayakkabı, kaban vb. Bu tip harcamaların şirket faaliyetleri için önemli ve gerekli olduğu düşünülse bile maliyenin görüşü aksi yöndedir.
Ayrıntılı bilgi için: Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler
Personelin, kendi arabasını şirket için kullanması:
Şirket aktifine kayıtlı olmayan veya kiralama sözleşmesi olmayan taşıtların masraflarının gider yazılması doğru değildir.
Yapılması gerekenler:
Bu sayede benzin, kasko, trafik sigortası, otopark, bakım, yıkama vs. masrafları gider olarak yazılabilir.
Şirket gider hesaplama işlemlerinde yapılması gerekenleri kısaca özetledik. Şimdi gelelim işletme giderlerini nasıl kolayca takip edebileceğinize...
Paraşüt'te işletme gideri takibi
Şirketinizin giderlerini Paraşüt ile çok olay takip edebilirsiniz. Hem kendiniz hem de çalışma arkadaşlarınız Paraşüt ile ister bilgisayardan isterseniz de cep telefonun giderleri girebilirsiniz, böylece giderleri takip etmek çok kolaylaşır!
Paraşüt hesabınız yoksa hemen 14 gün ücretsiz denemeye başlayabilirsiniz:
Ücretsiz DeneyinDiğer yazılarımız da ilginizi çekebilir:
İşe Başlarken: Gelir Gider Yönetiminin 4 Temel Kuralı
Neden Excel Yerine Online Ön Muhasebe Programı Kullanmalısınız?
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar