09.12.2022

3 Dakikalık Okuma Süresi

İnternet satışlarında fatura nasıl kesilir?

e-Ticarete atılacaklar, e-fatura zorunluluğu kapsamında olup olmadığından emin olamayanlar ve emin olup da ne yapacağını bilemeyenler; bu yazımız sizin için!

2020 yılında hayatımıza giren pandemi ile büyük bir patlama yaşayan internet satışları hızını hiç kaybetmeden ilerlemeye devam ediyor. Evinizin konforunda yüzlerce mağazayı dolaşmak ve tek bir tıkla sipariş vermenin cazipliğini fark edenler buradan kar elde etmenin yolunu buldu, e-ticaret sektöründe faaliyet göstermeye başladı.

İnternetten yapılan satışların pazaryeri platformları ile anlaşma ve ürün listeleme gibi aşamalarının yanında faturalama aşaması da büyük önem arz ediyor.

Satışı yapılan ürünün faturasının kesilip kargo paketine eklenmesi, adres bilgisine dikkat edilmesi gerekli. Peki, e-ticaret fatura zorunluluğunun kapsamı neler, internet satışlarında fatura nasıl kesilmeli?

Öncelikle mevzuattan bahsedelim: Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı genel tebliğe göre e-ticaretle uğraşan mükelleflerden, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 milyon TL, 2022 ve sonraki hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış geliri olanlar e-faturaya zorunlu geçiş yapmak durumundalar.

“Yaptığım internetten satış e-fatura zorunluluğu kapsamında, izlemem gereken adımlar neler?” diyenler, cevabı hemen verelim:

  • İlk olarak İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yapın.
  • Arşiv Portal bölümünden sırasıyla “Belge İşlemleri” ve “Fatura Oluştur” butonlarına tıklayın.
  • Açılan sayfa gerekli bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurun. Bilgiler tamamlandıktan sonra alt kısımda “Toplam” ibaresi oluşacak. Buradaki tutarı mutlaka kontrol edin. Her şey olması gerektiği gibi ise “Oluştur” butonuna basın.
  • Bu aşamada faturanızı oluşturmuş oldunuz! Bu e-fatura, ilk aşamada taslak olarak kaydedilir. Taslağı tekrar dikkatlice kontrol edin, herhangi bir eksik veya yanlışlık yok ise onay aşamasına geçebilirsiniz.
  • İşlemi onaylamak için “GİB İmza” butonuna basın.
  • Bu adımdan sonra cep telefonunuza bir SMS kodu gönderilecek. Gelen kodu ekrandaki ilgili bölüme girin ve e-fatura kesme işleminizi tamamlayın.
  •  

    İnternet satışlarında fatura zorunlu mu?

    e-Ticaret, “Fatura kesmek zorunlu mu?” sorusunun sıkça sorulduğu bir sektör. İnternet satışlarında fatura kesmek elbette ki zorunlu. Satışını yaptığınız mal veya hizmetin belgelenmesi gerekli.

    Eğer kargolama süreci olan bir satıştan bahsediyorsak fatura basılı bir şekilde kargonun içinde iletilebilir ve ayrıca elektronik ortamdan müşteriye e-posta yolu ile ulaştırılabilir.

    Peki, e-ticarette e-fatura zorunlu mu? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi internet üzerinden satış e-fatura zorunluluğu 2022 yılında 500 bin TL ve üzeri brüt satış geliri olanlar için geçerli.

    Bu sınırın altında kalanlar her ticari faaliyette olduğu gibi yine bir fatura kesmek zorundalar fakat gönüllü bir şekilde e-fatura sistemine geçmek ya da kağıt fatura kullanmak arasındaki seçim size kalmış.

     

    e-Ticarette faturalama süreci nedir?

    e-Ticaret ile uğraşanları belki de en çok zorlayan kısım kargo aşaması. Kağıt fatura kullananlar için özellikle daha da riskli olan bu süreçte fatura kargonun içine konmalı.

    Kargonun doğru adrese teslim edilememesi durumunda tüm işlem en baştan tekrarlanıyor: Fatura bir kez daha kesiliyor, adres bilgisi düzeltiliyor ve tekrar gönderim sağlanıyor.

    Bu karmaşık süreçleri yaşamamak için siz de e-fatura dünyasıyla tanışmayı düşünebilirsiniz! Paraşüt’ün Anahtar Teslim e-Fatura hizmeti ile dakikalar içinde siz de e-fatura kullanıcısı olabilir, Shopside entegrasyonu sayesinde e-ticaret işlemlerinizi çok daha rahat bir şekilde yönetebilirsiniz.

     

    İnternet satış faturalarında hangi bilgiler yer almalı?

    İnternet alışverişinde fatura gönderilmemesi gibi bir durumun söz konusu olmadığından bahsettik. İnternet üzerinden satış, fatura düzenleme konusunda dikkatli olunması gereken bir konu. Keseceğiniz faturada mutlaka bulunması gerekenler neler, gelin birlikte bakalım:

    e-Arşiv kapsamında düzenlenecek internet satışı faturalarında:

  • Satışın yapıldığı internet adresi,
  • Ödeme şekli,
  • Ödeme tarihi,
  • Gönderiyi taşıyanın adı soyadı/unvanı ve VKN/TCKN bilgisi,
  • Satışı yapılan malın gönderildiği tarih bilgilerinin bulunması zorunludur. Faturada ayrıca “Bu satış internet üzerinden yapılmıştır.” ibaresine de yer verilmelidir.
  • İade bölümünde ise iade edenin adı soyadı, adresi, imzası; iade edilen malın cinsi, birim fiyatı, miktarı ve toplam tutar bilgisi bulunmalıdır. e-Arşiv fatura nasıl kesilir, nelere dikkat etmeliyim gibi düşünceleriniz var ise ilgili blog yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

     

    İnternetten satış yapanlar kağıt fatura kesebilir mi?

    Yayımlanan tebliğ uyarınca zorunluluk kapsamında olmayan satıcıların elbette ki kağıt fatura kesme özgürlüğü bulunur.

     

    e-Fatura kullanmanın internetten satış yapanlara faydaları nedir?

    Yazının genelinde de bahsettiğimiz gibi internet satışlarında e-fatura kullanımı çok pratik bir yöntem. Tüm ticari faaliyetlerinizi elektronik ortamdan yürütürken faturalarınız neden elektronik olmasın? Konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız “e-Fatura nasıl kesilir?” konulu YouTube videomuzu izleyebilirsiniz.

    Paraşüt’ün Anahtar Teslim e-Fatura hizmetinden yararlanın, Shopside entegrasyonu sayesinde Trendyol, Hepsiburada, N11 ve Amazon Türkiye gibi pazaryerlerinin tümündeki satışlarınız ve stok durumunuz gibi önemli bilgileri tek panelden takip edin.

    Kağıt faturanın yarattığı maliyetlerden kurtulun, faturan gönderimini elektronik ortamdan yapın. İnternet üzerinden satış, fatura düzenlemesi de elektronik olunca daha da profesyonel görünmez mi sizce de?

    Tüm bunların yanında muhasebeciniz ile de evraklarınızı elektronik ortamda inceleyin, kağıt yığını ve dosyalarla uğraşmayın.

    Siz de hemen Paraşüt’e gelin, herhangi bir kredi kartı bilgisi girmeden 14 günlük deneme hesabınızı oluşturun ve rahatlığın keyfini çıkarın!

    Ücretsiz Deneyin
    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    İlgili İçerikler

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    destek indirimbanner

    İşletmeler ön muhasebenin uzmanı Paraşüt’ü tercih etti!

    Sık kullanılan platformlarda ortalama 4,6/5 memnuniyet!