08.03.2023

3 Dakikalık Okuma Süresi

İade faturası nedir?

Satın aldığınız ürünü iade etmek istiyorsunuz, peki bu işlemi nasıl muhasebeleştireceksiniz? e-Fatura ve e-arşiv iade faturasının nasıl kesileceği, nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi birçok bilgi yazımızda sizi bekliyor.

Ticaret hayatında alım satım gibi iade işleminin de yeri büyük. Aldığınız malı herhangi bir sebepten iade etmek isteyebilir veya yanlış kesilmiş bir fatura ile karşılaşabilirsiniz. İşte bu gibi durumlarda yapacağınız iade işlemini muhasebeleştirmeniz için iade faturası kesmeniz gerekiyor.

 

İade faturası nasıl kesilir?

Aldığınız malların tümünü veya bir kısmını iade etmeniz ve buna uygun bir fatura düzenlemeniz mümkün. GİB Portal üzerinden ve kullandığınız özel entegratörünüz ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Paraşüt üzerinden de iade faturası düzenlemek mümkün! Karşılığında iade faturası oluşturmak istediğiniz faturaya tıklayın, “DÜZENLE” butonunun yanında bulunan ok işareti ile alt sekmeyi açın ve “İADE OLUŞTUR” seçeneğine tıklayın. Paraşüt üzerinden nasıl iade faturası oluşturacağınız hakkında detaylı bilgi ve iade faturası örneği için kullanım kılavuzumuza göz atabilirsiniz.

Peki, iade faturasına iade kesilir mi? Çoğu fatura tipi gibi iade faturaları da reddedilebilir. Reddedilmediği ve üzerinden zaman geçtiği takdirde ise iade faturasının iadesi yapılabilmekte.

 

İade faturasında hangi bilgiler olmalıdır ?

İade faturası düzenlerken dikkat etmeniz gereken en önemli 4 bilgi şu şekilde:

  • Satıcının faturasında bulunan tarih ve seri numarası,
  • İade edilen ürün miktarı
  • İade edilen ürünün birim fiyatı
  • İade edilen ürünlerin toplam fiyatı
  •  

    İade faturası ne zaman kesilmelidir?

    Bildiğiniz gibi kesilen bir faturanın sistem tarafından otomatik olarak onaylanma süresi 7 gün. Herhangi bir sebepten ötürü iade etmek istediğiniz ürünler için iade faturası süresi, satış faturasının kesildiği tarihten itibaren 7 gününüz bulunuyor.

     

    e-Arşiv iade faturası nasıl kesilir?

    e-Arşiv formatında bir faturaya istinaden bir iade faturası düzenleyecekseniz faturanın kesildiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekiyor.

    e-Arşiv iade faturası kesmek için kullandığınız özel entegratörünüz üzerinden işlem yapabilir veya Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-arşiv portalını kullanabilirsiniz.

     

    e-Fatura iade faturası nasıl kesilir?

    e-Fatura iade işlemleri e-arşiv fatura ile aynıdır. e-Fatura formatında bulunan tek fark, temel ve ticari e-fatura şeklinde iki farklı fatura tipi bulunmasıdır.

    Temel e-fatura senaryosunda satıcı tarafından alıcıya iletilmiş olan fatura sistem tarafından direkt onaylanır. Dolayısıyla alıcı bir onay verme ya da reddetme süresi olmaksızın ayrıca bir iade faturası kesmek durumundadır.

    Ticari fatura senaryosunda ise 8 günlük bir onay veya red süresi bulunur. Bu süre içerisinde alıcı eğer faturayı reddederse ayrıca bir iade faturası kesmesine gerek kalmaz. Bu süre aşıldığı takdirde ise düzenlenmesi zorunlu hale gelir.

     

    Satıştan iade faturası ne anlama gelir?

    İade faturası hakkında bilgi edindik, peki satış iade faturası nedir? Sizin bir satıcı olduğunuzu varsayalım. Satıcı konumunda iken bir alıcınız tarafınıza bir iade faturası keser ve size iletir. Bu senaryoda fatura size iletildiğinde “satıştan iade faturası” düzenlemeniz gerekir.

     

    Alıştan iade faturası ne anlama gelir?

    Satıştan iade faturasını inceledik, peki alış iade faturası nedir? Alıcı konumunda olduğunuz bir senaryoda ise işlemler şu şekilde yürür. A firmasından birim fiyatı 100 TL olan 500 adet, yani toplam 50.000 TL değerinde ürün aldığınızı varsayalım. Aldığınız ürünlerin 100 tanesini iade etmek istiyorsunuz.

    Bu durumda ürünün birim fiyatı olan 100 TL üzerinden 100 adet ürünün değerini hesaplamanız gerekiyor. Verdiğimiz örneğe göre 10.000 TL değerinde bir alıştan iade faturası kesmeniz ve ürünün birim fiyatı, iade ettiğiniz ürün miktarı ve toplam iade tutarını da faturada belirtmeniz icab ediyor.

     

    İade faturası kesilirken nelere dikkat edilmelidir?

    Gelin, alıcı tarafından hazırlanan iade faturasında dikkat edilmesi gerekenleri birlikte inceleyelim:

  • Maliye Bakanlığı veya noter onaylı olması gerekir.
  • Fatura üzerinde “İade faturasıdır.” ibaresi bulunmalıdır.
  • Satış faturası koçanı veya e-fatura şeklinde düzenlenebilir, farklı bir koçanı yoktur.
  • Ürün satın alındığı fiyattan iade edileceğinden, iade faturasında bulunan ürün fiyatı satış faturasında bulunan ile aynı olmalıdır.
  • Aldığınız malın sadece bir kısmını iade edecekseniz satış faturasında bulunan birim fiyatı üzerinden hesaplama yaparak iade edeceğiniz ürünün miktarına uygun fatura kesmelisiniz.
  • Satış faturasındaki tüm bilgilerin iade faturasındakiler ile aynı olması gerekir.
  • Açık ya da kapalı olarak kesilmesi alıcı ve satıcı arasındaki ilişkiye bağlıdır.
  • Hem e-arşiv hem e-fatura olarak ayrı ayrı kesilebilir. Her iki tip için de GİB Portal üzerinden işlem yapabilirsiniz.
  • Siz de karmaşık adımlar yerine Paraşüt rahatlığını tercih edin, kolayca iade faturası kesin! Fatura keserken nakit akışınızı takip edip, depo takibinizi de yapabileceğiniz Paraşüt’ü hiçbir kredi kartı bilgisi gerekmeden 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

    Ücretsiz Deneyin
    İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.

    Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.

    İlgili İçerikler

    Yeni Bloglardan Haberdar Ol

    Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
    Sizi haberdar edelim.

    Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.

    Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.

    Ön muhasebe programı Paraşüt - Kampanya görsel

    Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!

    e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.