20.11.2024
4 Dakikalık Okuma Süresi
Hepsiburada Mağaza Komisyon Oranları - 2025
Melisa Yılmaz
İçerik Uzmanı
Türkiye'de e-ticaret yapmayı düşünenlerin mağaza açabileceği en büyük dijital pazaryerlerinden biri Hepsiburada. Geniş ürün yelpazesi ve müşteri kitlesiyle öne çıkan Hepsiburada komisyon oranları ile de satıcılara çeşitli avantajlar sağlıyor. Hepsiburada satıcı komisyon oranlarını sizin için bu yazımızda derledik.
Hepsiburada satıcısı olmak için gerekenler nelerdir?
Hepsiburada üzerinden satış yapmaya başlamak için gereken ilk şart, bir şirketinizin olmasıdır. Eğer zaten bir şirket sahibiyseniz Hepsiburada'nın satıcı paneli aracılığıyla mağaza açmak için başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Şirket sahibi olmayan kişilerin Hepsiburada'da satış yapması mümkün değildir. Bunun sebebi, satışı yapılan her bir ürün için alıcıya fatura kesme zorunluluğunuzun bulunmasıdır. Ayrıca fiziksel bir pazaryerinde olduğu gibi, internetten yapılan ticaret işlemleriyle alım satım faaliyetleri de satıcıya vergi yükümlülükleri getirir.
Dolayısıyla Hepsiburada'da satış yapmak isteyen birinin atması gereken ilk adım, eğer halihazırda yoksa bir şirket kurmak olmalıdır. Henüz bir şirketiniz yoksa ve online pazaryerlerinde satış yapmaya başlamadan önce e-ticaret firmanızı kurmanız gerekiyorsa detaylı şirket kurma rehberimize göz atabilirsiniz.
Hepsiburada mağaza açma başvurusu nasıl yapılır?
Hepsiburada'da mağaza açarken, şirketinize ait çeşitli bilgilerin girişini yapacağınız ön başvuru aşamasını sistem üzerinden online olarak tamamlayabilirsiniz. Ardından Hepsiburada sizden, sisteme bazı belgeleri yüklemenizi talep eder. Bu belgeler şöyle:
- Vergi levhanız
- İmza sirküleriniz
- Şirketinizin faaliyet belgesi
- Firmanıza ait Ticaret Sicil Gazetesi (Ticaret odasına kayıtlı olmayan şahıs firmaları için gerekli değildir.)
- Hepsiburada ile taraf olacağınız imzalı sözleşme
- Hepsiburada'nın sağlayacağı pazarYeri formu
Bununla birlikte, Hepsiburada platformunda 4 tür satıcı hesabı mevcuttur ve başvuru aşamasında bunlardan birini seçmeniz beklenir. "Hepsiburada ne kadar komisyon alıyor?" sorusunun cevabı için sabırsızlananlara, komisyon oranlarının satıcı hesabı türüne göre değişiklik gösterdiğini hatırlatmamız yerinde olacak. Hepsiburada'da açabileceğiniz satıcı hesapları ise şunlar:
- Tüm şirketleri kapsayan "standart satıcı" hesabı
- %51 ve üstü kadın hissedarları olan şirketler için "girişimci kadın" hesabı
- e-İhracat yapan firmalar için "yurt dışı satıcı" hesabı
- %100 yerli üretim yapan veya yöresel ürünler satmak isteyenler için "hepsiTürkiye’den" mağazası
Hangi mağaza türüyle ilerleyeceğinizi seçtikten sonra sıra, en heyecan verici adımlardan biri olan mağaza ismi belirlemeye gelir. Mağazanızın halihazırda bir ismi yoksa, sizi en iyi şekilde yansıtan ismi bulmak için kendinize biraz zaman tanıyabilirsiniz.
Gerekli alanların tamamını doldurduğunuzda, başvurunuz Hepsiburada tarafından değerlendirilmek üzere kaydedilir. Beyan ettiğiniz şirket bilgileriniz veya belgeleriniz ile ilgili bir aksaklık veya eksiklik yoksa, mağaza açılışınız onaylanır. Böylece satıcı hesabınızı yönetmeye ve satış yapmaya hazır hale gelirsiniz.
Hepsiburada mağaza açma ücreti ne kadardır?
Mağazanızın açılışını yaptığınız aşamada sizden herhangi bir ücret ödemeniz beklenmez. Hepsiburada komisyon oranları satış başına hesaplanır, yani bir açılış ücreti veya aylık bazda düzenli bir kesinti söz konusu değildir. Dolayısıyla başvurunuzu hiçbir ücrete tabi olmadan gerçekleştirmiş olursunuz.
Hepsiburada komisyon oranı nedir?
Hepsiburada komisyon oranları; satıcıların Hepsiburada platformuna ödediği, satılan ürünün türüne ve kategorisine göre belirlenen yüzdelik değerler olarak tanımlanabilir.
Örneğin hem çanta hem de ayakkabı satışı yapan bir mağazanız olduğunu varsayalım. Hepsiburada üzerinden sattığınız çantalar için ödemeniz gereken komisyon oranı %18 iken ayakkabı satışlarında bu oran %19.49 olacaktır.
Ne var ki Hepsiburada satıcı komisyon oranları her yıl güncellendiğinden, ürün kategorilerine göre komisyon oranlarını sürekli olarak takip etmek gerekir.
Hepsiburada komisyon kesintisi nasıl hesaplanır?
Sattığınız üründen ne kadarlık bir komisyon kesileceğini hesaplamak için basit bir formülden yararlanabilirsiniz:
Komisyon kesintisi = Satış fiyatı * Yüzdelik komisyon oranı
Bunu bir örnekle açıklayalım:
- Bir parfüm satışı yaptığınızı düşünün. Parfümün fiyatı 1.000 TL olsun.
- Parfüm kategorisindeki ürünlerden %17 oranında komisyon alınır. Dolayısıyla komisyon kesintisini bulmak için 1.000(17/100) işlemini yapmanız gerekir.
- Bu hesaplamayla, 1.000 TL tutarındaki bir parfümden kesilecek komisyon tutarının 170 TL olması gerektiği sonucuna varırız.
Hepsiburada 2025 komisyon oranları
2025 yılı için Hepsiburada kategori bazlı komisyon oranları belirlendikten sonra bu yazımızda güncelleme yapacağız.
Hepsiburada kategori bazlı komisyon oranları, 2024 yılında güncel haliyle aşağıdaki gibidir.
Daha detaylı bilgilere Hepsiburada kategori bazlı komisyon oranları linkinden ulaşabilirsiniz.
Hepsiburada kadın girişimciler için komisyon oranları
Hepsiburada mağaza türlerinden söz ederken hisseleri %51 ve üstü oranında kadınlara ait olan firmalar için platformda özel bir satıcı hesabı bulunduğuna değinmiştik. Buradan da anlaşılacağı üzere, Hepsiburada kadın girişimcilerin ticaret ve e-ticaret dünyasına katılımını teşvik etme hassasiyetini komisyon politikalarına da yansıtır.
Hepsiburada kadın girişimci komisyon oranları, standart hesaplara göre daha avantajlıdır.
- Kadın kooperatiflerine süresiz %1 komisyon desteği ve süresiz kargo bedava faydaları sunulur. Ancak bu destek yalnızca el emeğine dayanan ve kendi üretimini yapan kadın kooperatifleri için geçerlidir. Örneğin kooperatiflerin kendi üretimi olmayan, fason üretime dayalı endüstriyel markalı ürünleri satması durumunda standart kategori komisyon oranları geçerli olur.
- Avantajlı komisyon oranları, kadın girişimci 50.000 TL satışa ulaştığında son bulur.
- Ürünlerinin tamamının tasarımını ve üretimini kendisi yapan kadın girişimcilere 50.000 TL ilave ciro limiti sağlanır. Girişimci, endüstriyel üretim gerektirmeyen ve atölye veya evde kullanılan ekipmanlarla üretilen ürünlerin satışını (cep telefonu kılıfları hariç) yapıyorsa bu limitten yararlanabilir. Örneğin dikim atölyesinde kadın girişimci tarafından üretilen çantalar ve cüzdanlar, bu fırsata uygun olacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar