10.01.2023
4 Dakikalık Okuma Süresi
Hedef kitle nedir?
Paraşüt
İçerik Yazarları
Hedef kitle belirlemek ve bu kitleye ulaşmak e- ticaret sitesi yöneten kişiler için önemli konuların başında gelir. Etkili bir hedef kitle çalışması ile daha fazla etkileşim alabilir, daha çok kişiyi müşteriye çevirebilirsiniz. Bu yazıda mercek altına aldığımız hedef kitle konusuna dair ayrıntılar ile birlikte hedef kitle nedir, hedef kitle nasıl belirlenir gibi birçok soruyu da yanıtlıyoruz.
Hedef kitle nedir?
Hedef kitle, bir işletmenin veya e-ticaret sitesinin ürün ya da hizmetini satın alma olasılığı en yüksek olan belirli bir tüketici grubun yer aldığı insan grubudur.
Hedef kitle oluştururken vereceğiniz hizmet veya satışını yapacağınız ürününüzle en çok ne tür insanların ilgilendiğini keşfedebilirsiniz. Hedef kitle oluştururken çoğu işletme ve şirketler demografik bilgilere bakar. Bu bilgilerde kitlenin cinsiyetine, yaşına, uzmanlık alanı, eğitim düzeyi, ilgi alanları, satın alma endişeleri ve medeni haline bakılır. Müşterilerin elinde olan satın alma sürecinde dikkatleri üzerinize çekmek için hedef kitlenin ilgisini çeken reklam kampanyalar oluşturmak ve kişiselleştirilmiş deneyimler yaratmak gerekir.
Belirli bir grup insan etrafında dolanan hedef kitleler kadınlar, erkekler, gençler ve çocuklar olabilir. Hedef kitlenizi çok iyi tanımalı, anlamalı ve o kitleye hitap edecek yaratıcı içerikler oluşturmalı ve tercih ettikleri kanalları belirlemelisiniz. Bu durumda belirli kişilere hitap eden reklam kampanyaları oluşturabilir ve ürünü satın alma olasılığı en yüksek olan kişilerin ilgi alanlarına uygun markalar geliştirebilirsiniz.
Hedef kitle nasıl belirlenir?
Ürün veya hizmetler için gerçek hedef kitleyi belirlemenin yolu bol bol araştırma yapmaktan geçer. Ürün veya hizmetinizin hitap ettiği ihtiyaçları bulabilir, rakiplerinizin hedef kitlelerine bakabilir, hedef kitlenizin demografisi hakkında yardımcı olacak sosyal medya kanallarını kullanabilirsiniz. Hedef kitlenizi belirlemek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
Rakiplerinizi analiz edin
Rakip markaların hedef kitlesini daha iyi tanımak için rakip analizi yapabilirsiniz. Rakip analizi ile rakiplerinizin ne tür insanları hedeflediğini, hangi pazar segmentlerini gözden kaçırdığını ve rakip markalardan kimlerin satın aldığını bulabilirsiniz. Sosyal medya ve rakip analiz araçlarını kullanarak rakip analizlerinizi yapabilir, rakiplerin hedefledikleri hedef kitle demografisi hakkında detaylı bilgi toplayabilirsiniz.
Hedef kitlenin ihtiyaçlarını belirleyin
Müşterilerinizin ürün veya hizmetinize bakış açısını anlamalı ve bu durumda işletmenizi müşterinin yerine koyarak empati kurmalısınız. Potansiyel müşterilerinizin ürün veya hizmetiniz hakkında ne düşündüğü hakkında daha fazla bilgi toplamak için yapılan anket sonuçlarına bakabilir veya yorumları okuyabilirsiniz. Bu durumda kişiselleştirilmiş deneyimler ve içerikler oluşturarak müşterilerinizin ihtiyaç ve isteklerini öğrenebilirsiniz.
Mevcut verileri kullanın
E-Ticaret siteniz için doğru hedef kitleyi bulmak için mevcut verileri kullanabilirsiniz. Bu aşamada web sitenizin trafiğini ve potansiyel müşterilerin içeriğinizle nasıl etkileşim kurduklarını incelemek, hedef kitlenizin mesajınız ve markanızla ne kadar uyumlu olduğunu doğru bir şekilde belirlemenin etkili bir yöntemi olarak yer alır.
Sosyal medya reklamlarından veri topladıkça müşterileriniz hakkında sürekli olarak yeni bilgiler edinebilir ve bu süreçte müşterileriniz için özel içerik oluşturabilirsiniz. Mevcut müşterilerinizin özelliklerine bakabilir ve en az bir hedef kitle profili oluşturabilirsiniz. Bu hedef kitle profiliyle hizmetiniz ve ürünlerinizle ne tür insanları hedeflemeniz gerektiğini bulabilirsiniz.
Test kampanyaları oluşturun
Açılış sayfalarından e-posta ve sosyal medya kampanyalarına kadar her şeyi test edebilirsiniz. Test kampanyaları oluşturarak hedef kitlesinde en çok yankı bulan içerik başlıklarını görüntüleri ve harekete geçirici mesajları öğrenebilirsiniz. Kampanya sonuçlarını her zaman analiz edebilir ve çıkardığınız bulguları bir sonraki kampanyanıza uygulayabilirsiniz. Markanızın hedef kitle profillerini periyodik olarak tekrar ziyaret edebilir ve güncel verilere göre kampanya sonuçlarını test edebilirsiniz.
Hedef kitle türleri nelerdir?
Hedef kitle türleri arasında coğrafi, demografik, psikografik yani kişilik odaklı hedef kitle türleri görülür. Hedef kitlenizi bu kategorilere ayırmak işletmenizi başarıya ulaştırır. Bakabileceğiniz hedef kitle türlerini aşağıda bulabilirsiniz.
Coğrafi hedef kitle türü
Coğrafi hedef kitle profili, işletmelerin sunduğu ürün ve hizmetlerin konumuna ve türüne göre hangi pazara odaklanacağını seçebilir. Bununla birlikte bu hedef kitle türü, bir coğrafi bölgedeki farklı tüketici gruplarının belirli ürün veya hizmetlere ihtiyaç duyabileceğini dikkate alır. Sunduğunuz ürün veya hizmetlerin konumuna uygun yerleri il kodu, şehir, alan kodu, posta kodu gibi öğeleri kullanarak bulabilirsiniz.
Demografik hedef kitle türü
Bu hedef kitle türünde işletmeler, hedefleyeceği ideal hedef kitle grubuna karar vermeden önce tüketicinin nüfusunu araştırması gerekir. Bu araştırma, şirketin doğru verilere dayanarak iyi bilgilendirilmiş kararlar vermesini sağlar. Yaş, cinsiyet, ekonomik düzey, ırk, din, eğitim, medeni durum gibi araştırmalarla sizi doğru bir şekilde tanımlayabilecek hedef kitlenizi oluşturabilirsiniz.
Psikografik hedef kitle türü
Psikografik yani kişilik odaklı hedef kitle türünde şirketler veya işletmeler reklam kampanyalarını yürütmeyi, yeni ürünler veya hizmetleri sunmayı planladığı bir alanda hedef kitlesinde yer alan insanların yaşam tarzı seçimleri dikkate alır. Şirket veya işletmeler potansiyel hedef kitleyi belirlerken tüketicinin kişiliği tutumu, ilgi alanlarını, sosyoekonomik durumunu ve değerleri gibi faktörleri dikkate alması gerekir.
Hedef kitle örnekleri
Şirketiniz veya işletmeniz için hedef kitlenin önemi hakkında ve nasıl bir hedef kitle belirleyeceğiniz konusunda fikir edindiyseniz, konsepti daha iyi bir şekilde anlamanıza yardımcı olacak hedef kitle örneklerine bakalım:
Netflix’in hedef kitlesi
Posta yoluyla standart bir DVD dağıtıcısı olarak başlayıp on yıl içinde dünya çapında yaklaşık 93 milyon kişiye ulaşarak yayın akışı hizmeti sağlayan bir şirkete dönüşen Netflix, rakiplerini analiz ederek ve pazar araştırması yaparak rakiplerinden daha farklı bir şeyler yapmayı erken fark eder. Bu nedenle, içeriği posta yoluyla göndermek yerine içerikleri sıkıştırma teknolojisini kullanmaya karar verir.
Bu karar sonucunda trend belirleyici, rahatlık, ayrıcalıklı ve farklı deneyimler isteyen insanlardan oluşan bir hedef kitleye hitap ederler. Şirket, günümüzde de bu tip hedef izleyici kitlesiyle bağlantı kurmanın yollarına odaklanıyor.
Nike’ın hedef kitlesi
Başarılı bir hedef kitle demografisi örneği sunan Nike, bir dönem sadece profesyonel sporculara hitap eder. “Just Do It”sloganının yer aldığı reklam kampanyasıyla daha geniş, daha ulaşılabilir bir kitleye uyum sağlamak için yeniden markalaşır. Sunduğu spor ürünlerinin faydalarını ve bu faydaların en çok hangi tüketicilere hitap edeceğini düşünür.
Günümüzde yarattığı çoğu reklam kampanyasında özellikle hevesli sporculara ve koşuculara odaklanan Nike, sınırlarının ötesine geçmeye hazır daha genç bir kitleye hitap ediyor. Marka, hedef kitlesine reklamlarında ilham verici ve motive edici bir ses tonu kullanarak hitap eder.
Paraşüt e-Ticaret ile hedeflerinize ulaşın
e-Ticaretle uğraşırken hedef kitlenize ulaşmak ardından müşteri memnuniyetini yüksek seviyede tutmak en önemli aşamalardan biri. Bu süreci yönetirken satıştan faturalamaya kapsamlı çözümler, indirimler ve pazaryerlerinde satış imkanı Paraşüt e-Ticaret'te!
Siz de Paraşüt'ün çok kanallı e-ticaret yönetim uygulaması ile ekranlar arasında geçiş yapmadan tüm e-ticaret operasyonunuzu tek ekrandan yönetin.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar