22.12.2021

e-Tebligat hakkında bilmeniz gerekenler

e-Tebligat 2019 yılından itibaren zorunlu hale geldi. Bu nedenle e-tebligat nedir, nasıl olmalıdır soruları da pek çok işletme sahibi için merak konusu. Ben de bu yazımda en çok karşılaştığım soruları sizin için cevaplamak istedim.

 

e-Tebligat nedir?

Tebligat; resmi bilgilendirmedir, adınıza açılmış bir dava, haciz, duruşma, satış veya vergi incelemeye başlanılması gibi konularda sizin bilgilendirilmenizdir. 2019 yılı başlarında yapılan düzenlemelerle elektronik tebligat sistemine geçiş zorunlu tutulduktan sonra pek çoğumuzun ilk sorduğu soru; "Elektronik tebligat nedir?" olmuştu.

e-Tebligat, Tebligat Kanunu'nda belirtildiği üzere yetkili tarafından elektronik ortamda hazırlanan tebligatların e-Tebligat Yönetmeliğine uygun olarak değiştirilemez bir şekilde Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi(UETS) yoluyla alıcılarına iletilmesidir.

UETS PTT’nin öncülüğünde kurulmuştur. Elektronik tebligat sistemi ile birlikte, tüm kurum, şirket ve şahıslara ait bilgiler ve e-tebligat adresleri UETS'ye kaydedilecektir. Tebligatlar artık posta, zarf yerine, UETS sisteminde yer alan e-tebligat adreslerine yapılacaktır.

  • Gönderici: Bildirimi yapan kurum, Yargı mercii, mahkeme, SGK, Barolar, Noterler, Kamu İdareleri, Düzenleyici ve Denetleyici kurumlar
  • Gönderen: Mesajı ileten aracı, PTT (eskiden postacılar zarf bırakırdı)
  • Muhatap: Mesajın ulaşması gereken kurum, şirket, şahıs
  •  

    Kimler e-tebligat kapsamındadır?

    "Tüm kurum ve şirketler bu kapsamdadır" desek çok yanlış olmaz. Ticari, zirai ve mesleki kazancı olanlar ile kurumlar vergisine tabi mükelleflerin e-tebligat sistemine geçmeleri zorunludur.

    Gerçek kişiler ise isteğe bağlı olarak e-tebligat adresi ve şifre alabilir. UETS’de bilgileri olan kurum, şirket ve şahıslara e-tebligat yapılacak, sistemde yer almayanlara eski sistemde olduğu gibi posta/zarf yolu ile tebligatlar yapılacak.

     

    e-Tebligat kimlere zorunlu değildir?

    Vergi mükellefi olmayan çiftçiler ve diğer vergisel yükümlülükleri olanlar dilerlerse e-tebligata geçebilir fakat herhangi bir e-tebligat zorunluluğu bulunmamaktadır.

     

    e Tebligat için yapılması gerekenler nelerdir?

    Buradaki durum gerçek ile tüzel kişi ve kamu kurumlarına göre değişiklik gösterir. Yalnızca gerçek kişilerin PTT merkezlerine gitmelerine gerek yoktur. Online olarak UETS'de bulunan başvuru ekranından e-devlet, elektronik imza veya mobil imza ile hesap açabilirler.

    Tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olanlar için, zorunluluğun başladığı tarihten itibaren bir ay içinde ilgili kurum, kuruluş veya birlik tarafından PTT'ye yapılır.

     

    e-Tebligat adresim yok, sıkıntı yaşar mıyım?

    e-Tebligat adresi almadıysanız herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız, tebligat geçmiş yıllarda olduğu gibi posta/zarf ile yapılacaktır.

    1 Ocak 2019’dan önce kuruldunuz ve e-tebligat adresi gelmedi ise ilgili ticaret odası, meslek odası, barodan bilgi alabilirsiniz.

     

    UETS sistemini kullanarak müşterilerime e-tebligat gönderebilir miyim?

    Hayır. UETS sisteminde e-tebligat üretebilen kurumlar bellidir (Mahkeme, Denetleyici ve Düzenleyici kuruluşlar vs.). Eğer bu kurumlardan değilseniz mesaj gönderemezsiniz, gelen mesajlara cevap veremezsiniz. Zaten e-Tebligat adresleri açık bilgi olmadığı için diğer firmaların e-Tebligat adreslerini göremezsiniz.

     

    Bende Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) var, e-tebligat için almıştım; kullanabilir miyim?

    Hayır kullanamazsınız. 1 Ocak 2019’dan sonra KEP adresleri tebligat için kullanılamayacaktır. UETS sisteminde sizin için oluşturulan e-Tebligat adreslerini kullanacaksınız.

     

    e-Tebligat için ücret ödeyecek miyim?

    Hayır ödemeyeceksiniz. Eğer e-Tebligat üretebilen kurumlardan değilseniz, pasif kullanıcısınızdır ve sadece size gönderilen e-Tebligatları görebileceksiniz.

     

    e-Tebligatlarımı görmek için e-imza (elektronik imza) gerekiyor mu?

    Hayır gerekmiyor. UETS sistemine 3 türlü giriş yapılabilir: - e-İmza (elektronik imza) ile - Mobil imza ile - e-Devlet şifresi ile - Şifre ve cep telefonuna gelecek SMS bilgisi ile.

     

    Gelen e-tebligatları okumasam gene de hüküm ifade eder mi?

    Evet. e-Tebligat adresinize gönderilen tebligatlar 5 gün içinde okunmaz ise okunmuş gibi kabul edilir. Bu sebeple arada sırada bu adresleri kontrol etmekte fayda var.

    Hukukta bazı süreler önemlidir ve bu sürelerin aşılması durumda (şu kadar süre içinde itiraz ya da dava açılması) hak kaybına uğrayabilirsiniz. Uzun tatile gidecekseniz ve gideceğiniz yerde internet erişiminiz olmayacak ise e-Tebligat kontrolünü birine bırakmalısınız.

     

    Tasfiyeye girmiş şirketler e-tebligat kapsamında mı?

    Hayır değil. Bu şirketler eskiden olduğu gibi posta/zarf ile tebligatlarını alacaklar.

     

    e-Tebligat nereden görüntülenir?

    e-Tebligat e-devlet üzerinden görüntülenebilir. Görüntüleme yapmak için sisteme giriş yaptıktan sonra kurumlar kısmından "Gelir İdaresi Başkanlığı" seçilir. Kuruma ait hizmetler arasından "E-Tebligat Görüntüleme" hizmeti seçilir. Açılan ekranda gerekli bilgiler girilerek e-Tebligat görüntülenir.

     

    e-Tebligat kaç gün sonra tebliğ edilmiş sayılır?

    e-Tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.

     

    Şirketiniz için en doğru kararı vermek üzeresiniz...

    e-Dönüşüm uygulamalarıyla iş hayatınızı ne denli kolaylaştırıp maliyetlerinizi düşürebileceğini biliyor musunuz? On binlerce KOBİ'nin tercihi Paraşüt ile e-fatura, e-arşiv fatura ve e-SMM gibi dijital uygulamalara geçin, işletmeniz için yepyeni bir döneme adım atın.

    Henüz Paraşüt abonesi değilseniz, aşağıdaki butona tıklayarak hemen ücretsiz hesap oluşturun. Paraşüt'ü 14 gün boyunca ücretsiz deneyimleyin!

    anasayfa tebligkampanya

    Yılın en avantajlı kampanyasını uzattık!

    + 2 ay ve 600 e-kontör hediyesiyle e-faturaya geçiş avantajını kaçırmayın!

    En Çok Okunanlar