31.10.2024
6 Dakikalık Okuma Süresi
e-Tebligat hakkında bilmeniz gerekenler
Paraşüt
İçerik Yazarları
e-Tebligat 2019 yılından itibaren zorunlu hale geldi. Bu nedenle e-tebligat nedir, nasıl olmalıdır soruları da pek çok işletme sahibi için merak konusu. Biz de bu yazımızda en çok karşılaşılan soruları sizin için cevapladık.
e-Tebligat nedir?
Tebligat; resmi bilgilendirmedir, adınıza açılmış bir dava, haciz, duruşma, satış veya vergi incelemeye başlanılması gibi konularda sizin bilgilendirilmenizdir. 2019 yılı başlarında yapılan düzenlemelerle elektronik tebligat sistemine geçiş zorunlu tutulduktan sonra pek çoğumuzun ilk sorduğu soru; "Elektronik tebligat nedir?" olmuştu.
e-Tebligat, Tebligat Kanunu'nda belirtildiği üzere yetkili tarafından elektronik ortamda hazırlanan tebligatların e-Tebligat Yönetmeliğine uygun olarak değiştirilemez bir şekilde Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi(UETS) yoluyla alıcılarına iletilmesidir.
UETS PTT’nin öncülüğünde kurulmuştur. Elektronik tebligat sistemi ile birlikte, tüm kurum, şirket ve şahıslara ait bilgiler ve e-tebligat adresleri UETS'ye kaydedilecektir. Tebligatlar artık posta, zarf yerine, UETS sisteminde yer alan e-tebligat adreslerine yapılacaktır.
e-Tebligat ne işe yarar?
e-Tebligat, kâğıt ortamında tebliğ edilmesi gereken evrağın, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB e tebligat) aracılığı ile elektronik ortamda tebliğ edilmesi işlemidir.
Bu işlem, tebligatı yapan birim tarafından Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümlerine göre tebliğ edilmeli ve 456 ve 511 Sıra No.lu VUK genel tebliğlerinde yer alan açıklamalar kapsamında mükelleflerin elektronik adresine e-tebligat sistemi ile tebliğ edilmesidir.
e-Tebligatı neden tercih etmeliyiz, e-tebligat ne işe yarar diye soranlar için şöyle anlatalım;
Resmî belgelerin dijital ortama taşınması
e-Tebligat ile kâğıt ortamda tebliğ edilen mahkeme kararları, idari cezalar, vergi bildirimleri, ödeme emirleri gibi resmî belgeleri, dijital olarak iletebilirsiniz. Bu sayede, mükellefler posta yoluyla tebligat bekleme zorunluluğundan kurtulmuş olur ve işlemlerini çok daha hızlı tamamlayabilir.
Daha güvenlidir
e-Tebligat ile resmî belgelerinizin korunduğundan ve ulaştığından emin olur hem gönderici hem de alıcı tarafında güvenli bir iletişim sağlamış olursunuz. Yapılan her tebligat sisteme kaydolduğundan, tebligatlarınızı kaybolma riski olmadan takip edebilirsiniz.
Maliyet tasarrufu sağlar, çevreyi korursunuz
Hızlı ve güvenli bir sistem olan e-tebligat kullanarak, kâğıt, posta ve işgücü maliyetini ortadan kaldırır, ekonomik bir sürece dahil olursunuz. Bu dijitalleşme ile kâğıt israfının önüne geçerek çevreci bir işlem süreci yürütürsünüz.
e-Tebligat sorgulama nasıl yapılır?
e-Tebligat sorgulama işlemini iki farklı şekilde yapabilirsiniz. Hem UETS’ten (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi) hem de e-Devlet Kapısı üzerinden ilgili barkodu girerek sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
e-Devlet tebligat sorgulama işlemi için şu adımları izleyebilirsiniz:
UETS* e tebligat sorgulama işlemi için ise;
Kullanıcı portalı üzerinden, sizden istenilen kullanıcı adı, şifresi ve SMS doğrulaması veya e-imza veya mobil imza ile kimlik doğrulaması ile UETS hesabına giriş yapın. e- Tebligat UETS portal üzerinden e tebligat görüntüleme yapabilirsiniz.
*Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi, UETS olarak kısaltılır ve birçok yerde bu hali ile kullanılır.
Ayrıca, PTT web sitesi üzerinden de e-tebligat sorgulama yapmak istiyorsanız, gonderitakip.ptt.gov.tr adresinde karşınıza çıkan gönderi takibi alanına 13 haneli barkod numaranızı girerek sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Kimler e-tebligat kapsamındadır?
"Tüm kurum ve şirketler bu kapsamdadır" desek çok yanlış olmaz. Ticari, zirai ve mesleki kazancı olanlar ile kurumlar vergisine tabi mükelleflerin e-tebligat sistemine geçmeleri zorunludur.
Gerçek kişiler ise isteğe bağlı olarak e-tebligat adresi ve şifre alabilir. UETS’de bilgileri olan kurum, şirket ve şahıslara e-tebligat yapılacak, sistemde yer almayanlara eski sistemde olduğu gibi posta/zarf yolu ile tebligatlar yapılacak.
e-Tebligat kimlere zorunlu değildir?
Vergi mükellefi olmayan çiftçiler ve diğer vergisel yükümlülükleri olanlar dilerlerse e-tebligata geçebilir fakat herhangi bir e-tebligat zorunluluğu bulunmamaktadır.
e-Tebligat Sisteminin Faydaları Nelerdir?
e-Tebligat sisteminin ön önemli faydaları, hukuki tebligat süreçlerini hızlandırması, kâğıt tüketimini azaltarak çevreci bir yöntem sunması, e tebligat masrafını düşürmesi ve e tebligat süresini azaltarak belgelerin güvenli ve hızlı bir şekilde iletimini sağlaması.
e-Tebligat sisteminin faydaları neler madde madde detaylandıralım:
e-Tebligat Hangi Durumlarda Gelir?
e-Tebligat vergi beyannamesi ile ilgili düzeltmeler, ödeme emirleri, ihbarnameler, para cezası tutanakları, vergi cezaları, ihtarlar ve başka çeşitli vergi dairesi bildirimleri sebebi ile vergi mükellefine ve e-tebligat aktivasyonu olan herkese gönderilir.
e-Tebligat sistemine kaydolmuş olanlara aşağıdaki konularda e-tebligat gelebilir:
e-Tebligat süre hesaplama için şunu bilmek gerek. e-Tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılır. e-Tebligat olduğundan, gönderilen belgeler tekrar posta yolu ile gönderilmez.
Vergi daireleri tarafından mükelleflere iletilen e-tebligatlar belirli bir süre içinde yapılması gereken işlemlerdir. Bu sebeple gönderilen tebligatlar yasal sürenin ne zaman başladığını belirler. Örneğin mükellefe iletilmiş bir vergi cezası var ise bu cezaya itiraz süresi e-tebligatın mükellefe ulaştığı andan itibaren başlar. Zor durumda kalmamak adına e-tebligatların düzenli olarak kontrol edilmesi önemlidir.
e-Tebligat Kim Gönderir?
e-Tebligatı tebligat çıkarmaya yetkili kılınmış kişi ve kurumlar gönderebilir. Bunlar; adliyeler, baroya bağlı avukatlar, noterler, valilikler, belediyeler, Sosyal Güvenlik Kurumu ve vergi daireleri gibi kurumlardır.
Gönderilecek tebligatlar, Tebligat Kanununun 10. Maddesine göre, tebliğ yapılacak şahsın bilinen en son adresinde gönderilir.
e-Tebligat Neden Gönderilir?
e-Tebligatın gönderilme nedeni, resmi yazışmalar, ödeme emirleri, cezalar veya vergi ile ilgili bildirimlerdir. Posta yolu ile değil elektronik ortamda gönderilir.
e-Tebligat sistemine kayıtlı mükellefler, posta yolu ile tebligat beklemez, hızlı bir şekilde çevrim içi (online) olarak tebligatlarını kontrol edebilir.
e-Tebligat Alınmazsa Ne Olur?
e-Tebligat mükellef tarafından alınmaza, tebligatın içeriğine göre hukuki süreçlere veya cezalara sebebiyet verebilir. Elektronik yolla yapılan tebligatlarda, muhattap kişinin elektronik adresine ulaştığı tarihi takip eden beşinci günün sonunda, kanunen tebligat yapılmış sayılır.
e Tebligat için yapılması gerekenler nelerdir?
Buradaki durum gerçek ile tüzel kişi ve kamu kurumlarına göre değişiklik gösterir. Yalnızca gerçek kişilerin PTT merkezlerine gitmelerine gerek yoktur. Online olarak UETS'de bulunan başvuru ekranından e-devlet, elektronik imza veya mobil imza ile hesap açabilirler.
Tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olanlar için, zorunluluğun başladığı tarihten itibaren bir ay içinde ilgili kurum, kuruluş veya birlik tarafından PTT'ye yapılır.
e-Tebligat Başvuru Süresi Nedir?
e-Tebligata başvurması zorunlu olan tüzel kişilerin, vergi levhasının çıkarıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde başvurularını yapmış olmaları gerekir. E-Tebligata gönüllü olarak geçmek isteyen gerçek kişiler ise diledikleri zamanda e-tebligat sistemine geçebilirler.
e-Tebligat sistemi başvuru ise Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden e-işlemler menüsüne tıklayarak yapılabileceği gibi; bağlı bulunan vergi dairelerinden de yapılabilir.
e-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?
e-Tebligata gerçek kişiler ve tüzel kişiler başvuru yapabilir.
Gerçek kişiler e-tebligata online başvuru yapabilir. PTT'nin Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) üzerinden veya iki aşamalı girişi aktif edilmiş e-devlet hesabı üzerinden başvuru yapılabilir.
Online başvuru yapmak istemeyen gerçek kişiler, PTT Merkezlerine şahsen başvurarak e-tebligat adresi alabilir.
Tüzel kişiler e-tebligata nasıl başvuru yapabilir?
Tüzel kişilerin e-tebligatı elektronik yolla yapması zorunludur. Bu kişiler, zorunluluk tarihinden itibaren PTT’ye başvuru yapmalıdır. Tüzel kişiler başvuru yaparken MERSİS numarasını ve kimlik bilgilerini yanında bulundurmalıdır.
e-Tebligat Adres ve Şifreleri Nasıl Alınır?
e-Tebligat adres ve şifreleri PTT'nin Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) üzerinden veya PTT’ye direkt başvurarak ya da e-devlet üzerinden alınabilir.
Şirketiniz için en doğru kararı vermek üzeresiniz...
e-Dönüşüm uygulamalarıyla iş hayatınızı ne denli kolaylaştırıp maliyetlerinizi düşürebileceğini biliyor musunuz? On binlerce KOBİ'nin tercihi Paraşüt ile e-fatura, e-arşiv fatura ve e-SMM gibi dijital uygulamalara geçin, işletmeniz için yepyeni bir döneme adım atın.
Henüz Paraşüt abonesi değilseniz, aşağıdaki butona tıklayarak hemen ücretsiz hesap oluşturun. Paraşüt'ü 14 gün boyunca ücretsiz deneyimleyin!
Ücretsiz DeneyinSıkça Sorulan Sorular
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar