21.03.2024
6 Dakikalık Okuma Süresi
e-Serbest meslek makbuzu için GİB Portal mı özel entegratör mü?
Cansu Meşedilci
İçerik Yöneticisi
Serbest meslek erbapları, e-SMM keserken GİB Portal’ı mı yoksa özel entegratörleri mi kullanacakları konusunda kararsızlık yaşayabiliyor. Bu karışıklığa son verebilmek için bu yazımızda e-SMM kullanımını GİB Portal ve Paraşüt özelinde mercek altına aldık.
Daha önceki yazımızda serbest meslek makbuzunun ne olduğu üzerinde durarak, nasıl kullanıldığını ele almıştık. Bu yazımızda ise sıkça karşılaştığımız "e-Serbest meslek makbuzu kesmek için GİB Portal mı özel entegratör mü kullanmalıyım?" sorusuna cevap vereceğiz.
Serbest meslek erbapları, e-SMM keserken GİB Portal’ı mı yoksa özel entegratörleri mi kullanacakları konusunda tereddüt yaşayabiliyorlar. Bu yüzden, merak konusu olan GİB Portal ve özel entegratörlerin işleyişini bu yazımızda avantaj ve dezavantajlarıyla anlattık. O halde başlayalım!
e-Serbest Meslek Makbuzu zorunluluğu
Bildiğiniz üzere, 2019 yılının sonlarına doğru Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, serbest meslek erbaplarının 1 Haziran 2020’den itibaren kağıt serbest meslek makbuzu ile aynı hukuki niteliklere sahip olan e-serbest meslek makbuzunu kullanması zorunlu hale getirilmişti.
Hal böyle olunca vergi mükellefi olan serbest meslek erbapları da ciro limitine bakılmaksızın elektronik belge kapsamına alınmış oldu. Yine aynı tebliğ ile, 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren faaliyet göstermeye başlayacak mükelleflerin işe başladıkları tarihi takip eden üç ayın sonuna kadar e-serbest meslek makbuzu uygulamasına geçiş yapması zorunlu tutuldu. Ve bu zorunluluk ilgilileri için yeni soruları beraberinde getirdi. Bir başka deyişle, serbest meslek makbuzu kullanacaksanız herhangi bir zorunluluk tarihi ve ciro limitine bakmaksızın e-SMM'ye geçiş yapmanız gerekir.
e-Serbest meslek makbuzuna nasıl başvurulur?
e-Serbest meslek makbuzu başvurusu yapabilmeniz için üç farklı yöntem mevcuttur:
- Özel entegratörler aracılığıyla
- GİB Portal aracılığıyla
- Doğrudan entegrasyon ile geçiş yapabilirsiniz.
Özel entegratörler: Paraşüt gibi, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenmiş koşulları karşılayarak, mükellefleri adına e-fatura, e-arşiv fatura, e-SMM gibi elektronik kayıtları oluşturabilen kurumlar aracılığıyla başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Her entegratörün başvuru koşulları ve sağladığı kolaylıklar değişiklik gösterebilir. Yazımızın devamında Paraşüt özelinde e-SMM programını detaylıca inceleyebilirsiniz.
GİB Portal: Makbuzlarınızı GİB Portalı üzerinden kendiniz işleyerek e-SMM’den yararlanabilirsiniz. Doğrudan entegrasyon ise, kendi sunucularınızdan GİB’e direkt entegre olarak gerçekleştirdiğiniz başvuru türüdür.
“Serbest meslek makbuzu nasıl kullanır” sorusunun cevabını detaylı bir şekilde anlattığımız yazımızda bulabilirsiniz.
e Serbest meslek makbuzu nasıl kesilir?
e-Dönüşüm uygulamalarından biri olan e-SMM kesmek için makbuzda aşağıdaki bilgilerin eksiksiz bir şekilde yer alması gerekir:
Bu bilgileri girdikten sonra e-SMM’nizi kesebilirsiniz.
e-SMM için GİB Portal mı özel entegratör mü kullanmalıyım?
Her uygulama kendi içinde avantaj ve dezavantajlar barındırsa da günün sonunda işlerinizi sekteye uğratmadan en hızlı şekilde çözüm sağladığınız bir sistem tercihiniz olacaktır. Bu başlıkta e-SMM kullanımı için GİB Portal adımlarından kısaca bahsederek özel entegratörlerden biri olan Paraşüt ile arasındaki farklara bakacağız.
e Serbest meslek makbuzu kesmek GİB üzerinden nasıl gerçekleştiriliyor?
GİB Portalı üzerinden e-serbest meslek makbuzu uygulaması, ücretsiz bir şekilde kullanılabilmektedir. Fakat bu kullanımı gerçekleştirmek için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir:
Paraşüt e-SMM Uygulaması | GİB Portal e-SMM Uygulaması |
Paraşüt Anahtar Teslim e-SMM hizmeti kapsamında süreç danışmanları ile birlikte 30 dakika içinde* e-SMM gönderimine başlayabilirsiniz. | GİB e-SMM uygulamasına başvuru yapmanız gerekir. |
Paraşüt e-serbest meslek makbuzuna geçişte herhangi bir başvuru, kurulum veya entegrasyon ücreti yoktur. | GİB Portal e-SMM uygulamasında herhangi bir ücret yoktur. |
İnternet bağlantınız olan her yerden kolayca e-SMM oluşturabilirsiniz. | e-SMM oluşturabilmek için mali mühür ya da e-imzanın mutlaka bilgisayarınıza takılı olması gerekir. Bu sebeple kullandığınız bilgisayarın javayı destekliyor olması gerekir. |
Paraşüt kullanıcıları, kullanıcı bilgileri ve şifresi ile uygulamaya direkt giriş yapabilirler. | e-SMM Uygulamasına Mali mühür/e-İmza cihazı kullanılarak giriş yapılır. |
Makbuz düzenlendiğinde, makbuzu göndereceğiniz kişinin bilgileri sisteme otomatik kaydedilir. İsimle ya da VKN/TCKN ile çağırarak aynı kişi ya da kuruma kolayca makbuz düzenleyebilirsiniz. | Düzenlenen makbuzda, makbuz alıcısının (makbuz düzenlenen tarafın) bilgileri sisteme kaydedilmez. Aynı kişi/kuruma düzenlenen makbuz için alıcını bilgileri her defasında yeniden girmek zorundasınız. |
Makbuzlarınızın ve müşterilerinizin mevcut listesini uygulama içerisinde yer alan ilgili menü altındaki “İçeri/Dışarı Aktar” butonu aracılığıyla Excel formatında yükleyebilir ya da bilgisayarınıza toplu bir şekilde indirebilirsiniz. | Müşterilerinizi sisteme yükleyemezsiniz. Düzenlediğiniz makbuzları ise tek tek seçerek indirmeniz gerekir. Toplu indirme seçeneği bulunmaz. |
Finansal bilgilerinizi bulut ortamında saklayarak veri kaybının önüne geçebilirsiniz. Makbuzlarınızı elektronik ortamda 10 yıl boyunca ücretsiz arşivlersiniz. | Makbuzlarınızı saklayamazsınız. Düzenlediğiniz makbuzlarınızı harici kaynaklar ile mevzuata uygun formatta, mevzuat süresince saklamanız gerekir. |
Makbuzlarınız müşterilerinize anında ulaşır; böylece müşterileriniz makbuzlarınızı anında görebilir. Makbuzlarınızın kargoda kaybolması, şirket içinde geciktirilmesi, ilgili kişiye ulaşamaması gibi operasyonel süreçlerle uğraşmak zorunda kalmazsınız. | Makbuzu sadece düzenleyip resmileştirebilirsiniz ancak GİB Portal üzerinden müşterinizle paylaşamazsınız. Düzenlediğiniz makbuzları bilgisayarınıza indirmeniz gerekir, sonrasında mailinize ekleyerek alıcı tarafa gönderebilirsiniz. |
Firmanıza özel makbuz tasarımı için Paraşüt dışında başka bir kaynaktan şablon oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz şablonu sisteme yükleyebilirsiniz. | Makbuzlarınızı kişiselleştiremezsiniz, standart bir şablon üzerinden gidebilirsiniz. |
Daha önce düzenlediğiniz bir e-Serbest Meslek Makbuzunu, tek tuşla kopyalayabilir, tarihini değiştirerek ya da içeriğinde değişiklik yaparak gönderebilirsiniz. | e-SMM düzenlemek için her defasında tüm gerekli bilgileri en baştan girmeniz gerekir. |
Herhangi bir sorun veya talebiniz söz konusu olduğunda hafta içi her gün 09.00 - 18.00 saatleri arasında 0212 963 00 20 numaralı hattımızdan veya uygulama içi canlı sohbet yoluyla destek ekibimize ulaşabilirsiniz. Bu saatler dışında destek@parasut.com adresimize soru ve önerilerinizi gönderebilirsiniz. Paraşüt kullanımınız boyunca destek ekibimizden ücretsiz ve sınırsız destek alırsınız. | Başkanlık tarafından canlı bir destek hizmeti bulunmamaktadır. |
e-Serbest meslek makbuzu nasıl sorgulanır?
e-SMM sorgulama işlemlerinizi GİB üzerinden gerçekleştirmeniz mümkündür. Açılan sayfada Satıcı VKN/TCKN, Serbest Meslek Makbuzu No, Brüt Ücret ve Güvenlik Kodu bilgilerini eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekir. Son olarak "Gönder" butonuna tıklayarak sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Bu kısma kadar her şey tamam. Peki, “Paraşüt ile çalışmanızın sürece katkıları nelerdir?” merak ediyor musunuz?
e-SMM için neden Paraşüt’ü tercih etmeliyim?
Günümüz iş dünyasının sihirli kelimeleri; hız ve kolaylık. Birden fazla işle aynı anda uğraştığımız iş düzeninde haklı olarak e-SMM kesebilmenin bir külfet değil, saniyeler içinde halledebildiğimiz rutin gerekliliklerimiz arasında yer almasını istiyoruz.
Siz de bu fikre sahip çoğunluk arasındaysanız, Türkiye’de bir ilk olan Paraşüt’ün Anahtar Teslim e-SMM hizmetine göz atmanızı tavsiye ederiz.
Paraşüt, e-SMM Programı sunan özel entegratörler arasında yer alır ve sunduğu avantajlar ile serbest meslek erbaplarının kolay ve hızlı bir şekilde e-SMM gönderimini sağlar.
Paraşüt’ün e-SMM kullanıcılarına sağladığı avantajlar nelerdir?
Mobil durumdayken bile işinizi cebinizden yürütebilmenin rahatlığını yaşarsınız. Böylece; - Cep telefonunuzdan tüm makbuzlarınızı görüntüleyebilir, - Banka hesaplarınıza tek ekrandan ulaşabilir, - Tüm giderlerinizi oluştuğu an girip takip edebilir, - Gecikmiş ve gelecek tahsilatlarınızdan haberdar olabilirsiniz.
Eğer Paraşüt hesabınız yoksa Paraşüt hesabınızı oluşturma aşamasında Evrak Türü seçeneğinde Serbest Meslek Makbuzu'nu işaretlemeniz gerekmektedir.
Ardından Paraşüt uygulaması içerisinden Uygulamalar > e-Mikro Elektronik Serbest Meslek Makbuzu Entegrasyonu'nu seçerek işlemlerinize başlayabilir, adımları takip ederek kolayca e-SMM'ye geçiş yapabilirsiniz.
“Benim için vakit, nakittir” diyor ve zaman kaybetmeden hızlı ve kolay bir şekilde e-SMM’ye geçmek istiyorsanız, Paraşüt Anahtar Teslim e-SMM hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Başvuru işlemlerinizi süreç danışmanımız ile birlikte yöneterek Yerinizden kalkmadan dakikalar içinde e-serbest meslek makbuzuna geçişinizi tamamlayabilirsiniz.
Henüz Paraşüt kullanıcısı değilseniz, uygulamamızı 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.
Ücretsiz Deneyin
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Yüzleri güldüren fırsatlar Paraşüt’te, ön muhasebe ve e-fatura çözümleri tek adreste!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar