31.03.2020
6 Dakikalık Okuma Süresi
Covid-19 ile mücadele kapsamında sunulan devlet destekleri ve düzenlemeler
2019'un son günlerinde tanıştığımız Covid-19 dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Mart ayında Türkiye’de ilk vakanın duyurulmasıyla birlikte corona virüsü yalnızca sağlığımızı değil, çalışma düzenimizi ve ekonomiyi de etkilemeye başladı.
Hal böyle olunca işletme sahiplerinin Covid-19 ile mücadele sürecinden en az seviyede etkinlenmesi için vergi ve iş hukuku alanında pek çok düzenleme yapıldı ve farklı destek programları devreye alındı.
Biz de corona virüsü ile mücadele kapsamında açıklanan tüm düzenlemeleri ve destek paketlerini sizin için bir araya getirdik.
Kredi, faiz ve finansman düzenlemeleri
Geçtiğimiz günlerde duyurulan ve Covid-19 ile mücadele için ekonomi alanında alınacak önlemleri içeren paket ile kredi, faiz ve finansman desteği için önemli adımlar atıldı. Bu adımları sıralayacak olursak:
Ekonomik İstikrar Kalkanı adı verilen bu paket kapsamındaki diğer düzenlemeleri de okumak isterseniz ilgili blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Vergi ertelemeleri
Geçtiğimiz günlerde pek çok verginin beyanı ve ödemeleri için erteleme kararı alındı. Bu vergi ertelemelerini iki farklı başlıkta değerlendirebiliriz.
Tüm vergi mükellefleri
Mücbir sebep kapsamına giren vergi mükellefleri
Covid-19 salgınından etkilenen sektörler kapsamına giren vergi mükelleflerinin:
27 Temmuz tarihine kadar uzatılan beyannameler için yapılması gereken ödemelerin tarihlerinde de değişikliğe gidildi. Bu kapsamda:
Covid-19 ile mücadele kapsamında vergi beyanname ve ödeme tarihlerinde yapılan değişikliğe ek olarak aşağıdaki düzenlemeler devreye alındı:
Mükellefler mücbir sebep kapsamına girip girmediklerini belirlemek için gerekli sorgulamayı, İnteraktif Vergi Dairesi > Bilgilerim menüsü altında yer alan sorgulama bölümünden yapabilirler.
Mücbir sebepler nelerdir?
Covid-19 salgını nedeniyle bu günlerde sık sık duyduğumuz mücbir sebep ifadesi, en basit tanımı ile hukukta herhangi bir görevin, sorumluluğun veya taahhüdün yerine getirilmesine geçici ya da sürekli engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
213 sayılı Vergi Usul Kanununda mücbir sebepler şu şekilde belirtilir:
Hangi mükellefler mücbir sebep kapsamına girer?
Covid-19 ile mücadelede mücbir sebep halinden yararlanabilecek sektörler:
KOSGEB’den 3’lü koruma paketi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Covid-19 salgını ile mücadele için geçtiğimiz günlerde KOSGEB aracılığıyla 3 ayaklı bir planı devreye aldı.
Salgının etkileri yok olana kadar uygulanacak planın içeriği ise şöyle:
Yapılan açıklamaya göre KOSGEB kurulları süreci hızla yönetecek, desteklenecek projeleri en kısa sürede belirleyip ödemelerini yapacak. Başvuru işlemleri için KOSGEB’in web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kısa çalışma ödeneği
İşsizlik Sigortası fonundan karşılanmak üzere, haftalık çalışma süresinin önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabilir ve karşılığında asgari ücretin 1,5 katını aşmamak üzere kişinin son 12 aylık ücret ortalamasının %60’ı devlet tarafından ödenir.
Sigortalının 1/3 maaşını işveren bordro ile öder, kalan 2/3’lük kısım için maaşın %60’ı (asgari ücretin 1,5 katına kadar) işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır.
Kısa çalışma ödeneği için başvuru nasıl yapılır?
İşyerinin normal faaliyetine devam etmesi ve işçilerin “çalışılmayacak” sürede çalıştırılması sebebiyle haksız yapılan ödemeler, tespit edilmesi durumunda faizi ile geri alınacak.
Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı ve hesaplanması için ayrıntılı bilgi isterseniz, Mali Müşavir Yusuf Şahin'in kaleme aldığı blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Kısa çalışma ödeneğinin iş kanunu açısından önemli noktalarını okumak isterseniz Covid-19 kapmasında uygulanabilecek iş hukuku düzenlemeleri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Kamu bankalarından “İşe Devam Kredisi”
Corona virüsü salgınının ekonomik hayata ve istihdama verebileceği hasarları en aza indirmek amacıyla verilen kararlar doğrultusunda, kamu bankaları (Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank) başta KOBİ’ler olmak üzere işletmelerin sermaye ihtiyaçlarını karşılamak için İşe Devam Kredi Desteği’ni hayata geçirdi.
İlgili kredi için başvuru şartları ise şu şekilde:
26 Mart tarihinde başvuruya açılan kredi desteğinin azami limitleri ise şu şekilde:
Yıllık ciro (TL) | Azami kredi tutarı (TL) |
0-25 Milyon | 10.000.000 |
25-125 Milyon | 25.000.000 |
125 Milyon Üzeri | 100.000.000 |
Kira sözleşmeleri ile ilgili düzenleme
26.03.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında işletmelerin kira sözleşmelerinde önemli bir düzenlemeye gidildi.
İlgili düzenlemeye göre 1 Mart-30 Haziran 2020 tarihleri arasında işyeri kirasını ödeyemeyen firmalar için bina sahipleri kira sözleşmesinin feshini ve kiracının tahliyesini isteyemeyecek.
KOBİ’lerin alacaklarına devlet güvencesi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, corona virüs salgını döneminde KOBİ’lerin karşılaşabileceği olumsuz durumları önlemek amacıyla firmaların alacaklarına 1 yıl devlet güvencesi sağlayacak.
Hafta başında Resmi Gazete’de yayınlanan Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemine Devlet Tarafından Taahhüt Edilecek Reasürans Desteğine Dair Cumhurbaşkanı Kararı’nın içeriği ise şu şekilde:
İlgili güvence 1 Nisan tarihinden itibaren geçerli olacak.
Genel notlar
Reasürans: Bir sigorta ortaklığının, sigorta ettiği miktarın bir bölümünü, ilerde doğabilecek bir zarara karşı, başka bir sigorta ortaklığına yeniden sigorta ettirmesine verilen ad.
Retrosesyon: Reasürans yoluyla risk devralan reasürans ya da sigorta şirketlerinin; aldıkları bu işi başka şirketlere devretmesine verilen ad.
Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar