08.01.2022
2 Dakikalık Okuma Süresi
Asgari ücrete vergi muafiyeti değişikliği
Fatih Burak Uzun
Avukat
Asgari ücretteki değişiklik yürürlüğe girdi. Kanuna göre; tüm ücret ve maaşların asgari ücret tutarı kısmından gelir ve damga vergisi alınmayacak.
Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek 25 Aralık 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanması ile yürürlüğe girdi. 7349 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”) kapsamında asgari ücrete vergi muafiyeti uygulamasının kapsamı genişletildi.
Vergi muafiyeti nedir?
Vergi muafiyeti, vergi vermekle yükümlü bir kimsenin ya da belirli bir grubun vergi dışında tutulmasına denir. Bu muafiyet vergiden kısmen veya tamamen muaf olmak şeklinde ortaya çıkabilir.
Vergi mükellefi açıkça vergi mevzuatında belirtilen gerçek veya tüzel kişileri kapsar ve bu doğrultuda vergilendirme dışına bırakılan kimseler için vergi muafiyeti oluşur.
Asgari ücrete uygulanan vergi muafiyeti değişiklikleri nelerdir?
Kanun kapsamında ücret ve maaşların asgari ücret tutarından gelir vergisi ve damga vergisi alınmayacaktır. Buna göre, ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde asgari ücretin aylık brüt tutarının %85’i gelir vergisinden muaf tutulduğu için uygulama alanı kalmayan Asgari Geçim İndirimi düzenlemesi 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla yürürlükten kalkmıştır.
Gelir vergisinden istisna olan ücretlerin düzenlendiği madde kapsamında Kanun ile değişiklik yapılarak tüm ücret ve maaşlarda, asgari ücretin aylık brüt tutarı kısmından SGK primi ve işsizlik sigortası primi düşüldükten sonraki kısmı vergi muafiyetine konu olmuştur. Birden fazla işverenden ücret alan vergi mükellefleri ise bu istisnayı sadece en yüksekten aldıkları ücret için kullanabileceklerdir.
İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi, ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamayacaktır.
Asgari ücrete uygulanan vergi muafiyeti nasıl uygulanacaktır?
Asgari ücret üzerinden gelir elde edenler için, 2023 yılı için belirlenen asgari ücretin brüt tutarı güncel olarak 10.008,00 TL’dir. Bu ücretten SGK primi (%14) ve işsizlik sigortası primi (%1) düşüldükten sonraki tutar 8.506,80 TL olarak belirlenmiştir.
Paraşüt ile gelir giderlerinizi kontrol etmeniz çok kolay!
İşletme sahibi olarak şirket harcamalarını kontrol etmeniz ve gelir giderinizin güncel durumunu güncel olarak incelemek gerekir. Paraşüt şirket harcalamalarından maaş öve prim ödemelerine gelir gider takibine dair tüm işlemlerinizi kolayca gerçekleştirmenizi sağlar.
Henüz Paraşüt abonesi değilseniz, aşağıdaki butona tıklayarak Paraşüt'ü 14 gün ücretsiz deneyebilir; istediğiniz an aboneliğinizi başlatabilirsiniz.
Ücretsiz DeneyinDetaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
İlgili İçerikler
Yeni Bloglardan Haberdar Ol
Paraşüt e-bültene abone olun. Bu sayede yeni içerikleri kaçırmayın.
Sizi haberdar edelim.
Blog bülten aboneliği kapsamında işlenecek kişisel verileriniz ile ilgili detaylı bilgiye Aydınlatma Metnini okudum.
Tarafıma blog bültenlerinin gönderilebilmesi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Ticari elektronik ileti gönderimi için Açık Rıza Metni kapsamında, e-posta adresimin yurt dışına aktarılmasına onay veriyorum.
Her ihtiyaca ve bütçeye uygun çözümler Paraşüt’te!
e-Faturaya uygun fiyatlı e-kontör avantajı ve hesaplı çözümler ile geçin.
En Çok Okunanlar
e-Dönüşüm Uygulamaları
e-Faturada özel entegratör değişikliği nasıl yapılır?
Halihazırda kullandığınız özel entegratörde çeşitli sebeplerle değişikliğe gitmek isteyebilir ve başka bir özel entegratör ile çalışmak isteyebilirsiniz. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
e-Dönüşüm Uygulamaları
10 soruda fatura hakkında her şey!
Fatura kesmek profesyonel hayatın en temel unsurlarından biri. Verdiğiniz hizmet karşılığında fatura kesmek, kestiğiniz faturaların takibini yapmak ve arşivlemek emin adımlarla büyümek isteyen her KOBİ'nin yapması gereken işlerdir. Peki fatura keserken nelere dikkat etmeli? Fatura üzerinde hangi bilgiler bulunmalı?
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılı e-SMM zorunluluğu
E-SMM'ye zorunlu geçiş nedir? 2025 yılında kimlerin e-SMM kullanması gerekecek? Ayrıntıları yeni blog yazımızda.
e-Dönüşüm Uygulamaları
2025 yılında e-arşiv ve e-fatura zorunluluğu nasıl değişti?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yayınlanan 535 numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidildi. Peki ilgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanımını nasıl etkileyecek?
En Çok Okunanlar