KDV Hesaplama Aracı
Kdv Hesaplama Araci
Stopaj Tutarı ve KDV Tutarı Brüt Tutar üzerinden hesaplanır. Brüt Tutar, Stopaj Oranı ve KDV oranını belirleyerek diğer tutarları hesaplayın.
BRÜT TUTAR
- GELİR VERGİSİ STOPAJI
800,00 ₺
= NET TUTAR
800,00 ₺
+ KDV
200,00 ₺
= TAHSİL EDİLECEK TUTAR
1.000,00 ₺
Pratik KDV hesaplama nasıl yapılır?
Ürünlerinize ait KDV hesaplamasını kolayca yapın.
Pratik ve kolay hesaplama
Ürün veya hizmetlerinizin toplam tutarını hesaplarken işinizi kolaylaştıracak ve işlemlerinizi hızlandıracak hesaplama aracından faydalanabilirsiniz.
Manuel işlemlere son
Hesap makinesi veya defter üzerinden manuel olarak yapacağınız hesaplamaları bir kenara bırakabilirsiniz.
Hatasız işlemler
KDV hesaplama aracı ile seçeceğiniz KDV oranına göre hesaplamalarınızı hatasız bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Brüt - Net Hesaplama
Brütten hesaplama, netten hesaplama veya tahsil edilecek tutar üzerinden hesaplama işlemlerini kolayca yapabilirsiniz.
KDV Hesaplama Formülü
Katma Değer Vergisi'nin kısaltması olarak bilinen KDV, mal ve hizmet teslimlerinde satıcının, alıcıdan tahsil ettiği ve vergi dairesine ödemesini gerçekleştirdiği vergi türüdür.
KDV hesaplaması için, öncelikle bir tutar girmeniz ve yasal olarak belirlenen KDV oranlarından birini seçmeniz gerekir. Bu oranlar, %1, %10 veya %20'dir.
Şimdi gelelim, işleminizi KDV dahil veya KDV hariç nasıl hesaplayacağınıza...
KDV hesap işlemlerinde iki formül karşımıza çıkar. Bunlardan ilki KDV dahil hesaplama; diğeri ise KDV hariç hesaplamadır.
KDV dahil hesaplama adı üstünde, KDV oranının da dahil olarak yapıldığı hesaplamadır.
-KDV dahil hesaplama formülü, mal veya hizmetin fiyatı x (1 + KDV oranı) şeklindedir.-
Bu formülü bir örnek üzerinde uygulayalım.
Örneğin, 100 TL tutarındaki ürününüz var ve KDV oranını da %20 olarak belirlediniz. Bu durumda, 100 x (1 + 20/100) hesaplamasıyla KDV dahil toplam tutarın 120 TL olduğu sonucuna varırız.
Peki ya, brüt tutarı biliyor fakat net tutara ulaşmak istiyorsak?
O zaman da imdadımıza KDV hariç hesaplama formülü yetişiyor:
Brüt tutar / (1 + (Vergi oranı)
Yine aynı örnek üzerinden devam edelim.
Bir ürünün KDV dahil tutarı 118 TL ve %20’lik KDV uygulanmış. Bu ürünün net tutarına ulaşmak için, 120 / (1 + 20/100) işlemini yaparak 100 sonucuna ulaşırız.
Sektöre göre KDV oranları
Bir tüketim vergisi olarak hayatımıza giren KDV, gerçekleşen mal ve hizmet teslimlerinde satıcının hesaplayıp alıcıdan tahsil ederek vergi dairesine ödediği verginin adıdır. Belirli hizmetlerde %1 veya %10 oran uygulanırken, bunlar dışındaki tüm ürün ve hizmetlerde %20’lik oran uygulanır.
Ayrıca, devlet politikalarına göre uygulanan KDV oranlarında değişikliğe gidilebileceğinin de altını çizelim. Örneğin, pandemi döneminde Cumhurbaşkanlığı Kararı ile KDV indirimleri uygulamaya konulmuş ve bazı mal ve hizmetlerde uygulanmakta olan KDV oranları %18'den %8'e ve %8'den %1'e düşürülmüştü. Bu nedenle en güncel bilgiye GİB üzerinden ulaşabileceğinizi hatırlatalım. GİB tarafından yayınlanan KDV oranları tablosuna buradan ulaşabilirsiniz.
%20 KDV ödenen sektörler
Zorunlu ihtiyaç duyulmayan, temel tüketim ürünlerinin dışındaki mallarda, mobilya, beyaz eşya, telekomünikasyon gibi hizmetlerde yüzde 20 oranında Katma Değer Vergisi uygulanır.
%10 KDV ödenen sektörler
Bu gruba gıda ürünlerinin büyük çoğunluğu girer. Alkollü ürün satışı yapmayan lokanta ve restoranlarda da yüzde 10 KDV uygulanır. Tiyatro, sinema ve müze giriş ücretleri gibi sosyal aktivitelerde, otel konaklamaları da yüzde 10’luk KDV oranı kapsamındadır. Bunların yanı sıra, giyim, ayakkabı, çanta vb. Ürünlerde ve sağlık hizmetlerinde uygulanan vergi türü %10 oranındadır.
%1 KDV ödenen sektörler
Yüzde 1, en düşük KDV oranıdır. Bu nedenle de ekmek, unlu mamuller, buğday ve benzeri ürünler kapsamında değerlendirilen temel tüketim mallarında uygulanır. Bunun yanı sıra kutsal din kitaplarında ve net alanı 150 metrekareye kadar olan konutları da bu kapsamdadır.
KDV Muafiyeti olan sektörler
Bildiğiniz üzere, KDV’deki temel amaç, yapılan mal ve hizmetlerin vergilendirilmesidir. Fakat, kimi sektörlere göre KDV istisnası uygulanmaktadır. Bu durum, KDV tutarından muaf tutulmaları anlamına gelir. KDV istisnası, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11-17. maddelerinde belirtilir. Kanunda belirtilen yatırım teşviğine sahip firmaları kapsar.
Kanunda belirtilen bu istisnalar şöyledir:
KDV’den matrah hesaplama nasıl yapılır?
KDV’den matrah bulmak için şu formülü kullanabilirsiniz: Matrah = KDV tutarı / (KDV oranı/100)
Bir başka deyişle; KDV tutarının KDV oranının 100’e bölünmüş sonucuna bölünmesi ile ortaya çıkıyor. Bir örnek üzerinden gidelim.
Örneğin,
KDV tutarı 200, KDV oranı ise %20 olsun.
Matrah= 200 / (20/100) formülünü uygulayarak 2.000 TL sonucuna ulaşılır.
Paraşüt ile işlemlerinizi hızlandırmanın tam zamanı!
Paraşüt ile faturalarınızın KDV'lerini kolayca hesaplayabilir, KDV raporları oluşturarak aylık oluşan KDV tutarlarını istediğiniz an inceleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken 14 gün ücretsiz deneme sürenizi başlatmak.
Bir ürünün KDV siz fiyatı nasıl hesaplanır?
Ürünün KDV'siz fiyatını hesaplamak için ( Brüt tutar ) / (1 + (Vergi oranı) formülü kullanılır. Örneğin KDV'li tutarı 1800 lira olan bir ürün için, vergi oranı %20 olarak hesaplanırsa aşağıdaki gibi bir işlem yapılır:
KDV'siz tutar = 1800 / (1 + 0.20) = 1800 / 1.20 ≈ 1500
Bu durumda KDV'siz tutar yaklaşık olarak 1500'dir.
391 Hesaplanan KDV hesabı nedir?
391 Hesaplanan KDV Hesabı, işletme tarafından gerçekleştirilen satışlarda alıcılardan tahsil edilen katma değer vergilerinin kaydedildiği ve takip edildiği hesaptır.
Yüzde hesaplama nasıl yapılır?
Yüzde hesaplaması yapmak için, öncelikle oranın yüzde cinsinden ifade edildiği değer ve bu değerin üzerinde hesaplama yapılacak miktar belirlenir. Ardından, oranın yüzdesini bulmak için bu iki değer birbirine bölünür ve sonuç 100 ile çarpılır. Örneğin, bir ürünün indirim oranı yüzde 20 ise, 100 TL'lik bir ürünün indirimli fiyatını hesaplamak için 100 TL x (20/100) = 20 TL indirim yapılır ve ürünün indirimli fiyatı 80 TL olur.
14 gün boyunca ücretsiz deneyin!
Kredi kartı gerekmeden ücretsiz deneyin, memnun kalırsanız abone olun.
Kredi kartınızı kullanmadan ücretsiz deneyin, istediğiniz zaman abone olun.